НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 02.11.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (2 .12.2024, во 08:40:39)
👁 Прочитано: 216Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 02.11.
02.11.69 п.н.е. родена е Клеопатра, кралица на Египет од македонската династија Птолемаиди.
02.11.1699 година, роден е Жан Батист Симеон Шарден, француски сликар.
02.11.1755 година, родена е Марија Антоанета, принцеза на Австрија и кралица на Франција и на Навара.
02.11.1932 година, роден е Стојан Ристески, македонски научник, поет и раскажувач.
02.11.1936 година, пуштен е во работа телевизискиот сервис на Британската радиодифузна корпорација Би-би-си (ВВС). Телевизискиот канал, под името ВВС1 функционира до денес.
02.11.2004 година, Џорџ Буш по вторпат станал претседател на САД.
Служба за информирање при Комората