„Димитрие Чуповски“ бр.13, 1000 Скопје +38923244000 ic@mchamber.mk

Порака од претседателот

  • Дома
  • Порака од претседателот

датум од

датум до

15.07.2024

АЗЕСКИ И МИЦКOСКИ СО ДИРЕКТНА ПОДДРШКА ЗА КОМПАНИИТЕ

Комората со години наназад се обидува да биде сериозен партнер на јавниот сектор, но очигледно е, барем досега, дека јавниот сектор не го прифаќа тоа партнерство сериозно. На 25 јули оваа го...

03.07.2024

РЕПОРТАЖА – „БИЗНИС ДРУЖЕЊЕ СО НАЈДАРЕЖЛИВИТЕ“

Пред неколки месеци добивајќи го извештајот за најголемите плаќачи на членарина во Стопанската комора на Северна Македонија, СКСМ, дојдов на идеја првите 50-тина компании да ги поканам на ...

10.06.2024

АПСУРДИТЕ НА НАШАТА БЕЗИДЕЈНОСТ-НИ ПРЕТСТОИ ЛИ ПРЕСВРТ?

Некако полека се исцртуваат контурите на пакетот на мерки за поддршка на бизнисот што веројатно мандатарот за состав на новата Влада ќе го понуди на бизнисот. Тоа ќе биде, претпоставувам, па...

27.05.2024

БИЗНИСОТ СО ГРЦИЈА, СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СО МИЗО И СТАРТОТ НА НОВАТА ВЛАДА

И минатиот пат констатиравме и сега повторуваме дека после изборите работите добиваат на интензитет. Минатата недела беше ефикасна на секаков план. Но, оваа што претстои најавува нови активн...

13.05.2024

Изборите завршија, враќање на редовните колосеци-одма, сега и веднаш

1.    Завршија двојните избори, седми по ред претседателски и единаесетти по ред парламентарни. Покрај честитките до победниците, посебни честитки за македонскиот народ кој по...

13.05.2024

Педесеттиот роденден на Мукаетов

Во петокот навечер со мојата сопруга присуствувавме на еден настан кој народски кажано ни „легна;.  АБЦ беше местото, другарите на Живко Мукаетов централни личности, опуштена атмо...

04.05.2024

Како да се излезе од маѓепсаниот круг на низок економски раст?

Во мега интервју за „Економија и бизнис; претседателот на Стопанската комора Бранко Азески зборува за состојбите во државата, за економските потенцијали на компаниите, стратешките доку...

15.04.2024

До вработените во Кабинетот и стручната служба на СКСМ

1.    Конечно неделава да ја започнеме со добри вести. Од одделот на финансии на стручната служба сум информиран дека се готови резултатите за првото тримесечје за 2024 година...