НА ДЕНЕШЕН ДЕН,03.04.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (3 .4 .2024, во 12:36:36)
👁 Прочитано: 158Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН,03.04.
3.4.1783 година е роден Вашингтон Ирвинг, американски писател, есеист, историчар и дипломат .
3.4.1789 година прославениот војсководец Џорџ Вашингтон положи заклетва и така стана прв претседател на САД, новата држава на северноамериканскиот континент.
3.4.1917 година Владимир Илич Ленин се вратил во Русија од прогонство и застанал на чело на Руската револуција од 1917 г. Пред болшевичките водачи го претставил својот реферат „За задачите на пролетаријатот во сегашната револуција“, познат и како „Априлски тези“.
3.4.1922 година е родена Дорис Деј, американска филмска глумица и пејачка.
3.4.1924 година е роден Марлон Брандо, американски филмски глумец.
3.4.1958 година е роден Алек Болдвин, американски глумец.
3.4.1961 година е роден Еди Марфи, американски глумец и комичар.
3.4.1973 година во Њујорк, САД, е воспоставен првиот телефонски повик од мобилен телефон.
3.4.1986 година IBM го претставил новиот производ PC Convertible, првиот преносен сметач со димензии слични на денешните.
Служба за информирање при Комората