COVID-19 информации за стопанството

Почитувани членки, компании,

Во интерес на бизнисот, актуелната состојба со Корона вирусот налага во следниот период преку оваа рубрика да Ве информираме за сите преземени мерки од страна на државата но и за предлозите и укажувањата на деловниот сектор.

Во таа насока на дневна основа континуирано од тука, ќе ве информираме за:

- Мерките што се преземаат за превенција и заклучоците кои се усвојуваат од Владата;

- Предлозите и укажувања по отворени прашања за примена на мерките и препораките за справување со актуелните состојби и сугестии за непречено спроведување на работењето и намалување на штетните последици кои би можеле да настанат во компаниите.

Во продолжение линкови за дневно следење на информациите кои може да ви бидат од корист за:

Ø донесени владини мерки - http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/

Ø информации од значење за бизнисот од државни институции - https://mvr.gov.mk/vest/11448https://vlada.mk/covid19;

Ø мерки на претпазливост по земји - https://travel.mfa.gov.mk/

Ø список на земји со одреден степен на ризик - http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/03/Spisok-na-zemji-spored-rizik-22.03.2020.pdf   

08.06.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
НОВА ЕКОНОМСКА МЕРКА ЗА ПОДДРШКА: ЌЕ СЕ КОФИНАНСИРААТ СЕМИНАРИ, ОБУКИ И КОНФЕРЕНЦИИ ОРГАНИЗИРАНИ ВО ДОМАШНИТЕ ХОТЕЛИ
Владата стартува со уште една мерка за поддршка на туризмот преку програмата КОВИД-19. Мерката се однесува на хотелиерите, а предвидува кофинансирање настани кои ќе се одржуваат кај нив: семинари, обуки и конференции. На невладините организации, здру...
01.06.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
ОД ДЕНЕСКА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОЖЕ ДА ПОДНЕСУВААТ БАРАЊА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА МАЈСКАТА ПЛАТА
Од денеска до 7 јуни работодавачите може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за исплата на плата за мај 2020 година, а до 5 јуни за субвенционирање 50 отсто придонеси од задолжително социјално осигурување.Како што соопшти УЈП, од денеска до ...
01.06.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
Од 15 јули ваучери од 6.000 денари за домашен туризам и платежни картички од 3.000 денари за летување дома за 130.000 граѓани
Министерот за економија Крешник Бектеши на прес-конференција информираше дека на предлог на Министерството за економија Владата усвои Уредба со законска сила која предвидува издавање на ваучери за туризам на вработени лица со низок доход заради потти...
13.05.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
ВО ЦЕЛОСТ ИСКОРИСТЕНИ СРЕДСТВАТА ОД ПРВАТА БЕСКАМАТНА КРЕДИТНА ЛИНИЈА ,,КОВИД 1", ПРЕКУ РАЗВОЈНАТА БАНКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Владата ја усвои Информацијата на Развојната банка на Северна Македонија за четвртата група обработени кредитни апликации, со што се исцрпени предвидените фондови за првата бескаматна кредитна линија „Ковид 1“.Со оваа четврта група, на вкупно 738 пре...
11.05.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
21.542 компании ќе добијат по 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата
Владата на РСМ преку соопштение за јавноста информира дека на сметките на 21.542 компании ќе легнат средствата од 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата како резултат на владината уредба за финансиска поддршка на работодавачите за и...
<<  <  1    >  >>