Датум на објава
24.09.2020, Актуелно
КАКО ВРАБОТЕНИТЕ ДА ФУНКЦИОНИОРААТ НА НАЈВИСОКО НИВО НА ПРОДУКТИВНОСТ?
Четврток, 24 септември  2020 година, е означен како старт на Клубот на менаџери -  претприемачи за 2020 година. Причината добро позната пандемијата поради КОВИД-19 и неможноста за каква било организирање на едукативни настани со физичко присуство. Со...
24.09.2020, Актуелно
ПОДОБРИ КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ – КЛУЧ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРОДАЖБАТА
Во услови на сè понагласена животна и деловна динамика и недостаток на време за реализација на сите зацртани цели, дополнета со пандемијата Ковид-19 која значително ги измени начините на делување на компаниите, особено во делот на продажба и однос со...
24.09.2020, Актуелно
Шпаркасе Банка Македонија добитник на наградите Fastest Growing Corpоrate Bank North Macedonia 2020 и Fastest Growing Retail Bank North Macedonia 2020
Врз основа на спроведено рангирање на банките во Република Северна Македонија од страна на „Global Banking and Finance Review“, Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје повторно е добитник на наградите „Fastest Growing Corporate Bank North Macedonia 2020“...
24.09.2020, Актуелно
ОКТА инсталираше фотоволтаична централа на меѓународното училиште НОВА
ОКТА АД Скопје и Меѓународното училиште НОВА преку меѓусебна соработка пуштија во употреба две фотоволтаични централи поставени на покривот на двете згради на училиштето. Централите ќе произведуваат електрична енергија од обновливи извори, од која де...
24.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
„Најк” се адаптира на новото „нормално”
„Ако треба да издвојам една работа, тоа би била мојата способност да ги проценам луѓето“, е изјава на Фил Најт, основачот на мултинационалната американска компанија „Најк“.  Очигледно оваа своја способност ја користи и за опстојување во услови на здр...
24.09.2020, Актуелно
ОТВОРАЊЕ НА ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН МЕЏИТЛИЈА ПРИОРИТЕТ ЗА РАЗВОЈ НА РЕГИОНАЛНАТА СОРАБОТКА
На барање на бројни членки од Пелагонискиот регион, претседателот на Регионалната комора со седиште во Битола, Мирко Велковски, иницираше средба со генералниот конзул на Р. Грција во Битола, Ракинас Ахилеас.На средбата која воедно беше и прва официја...
24.09.2020, Актуелно
ВО БИТОЛА ЗАПОЧНУВА СО РАБОТА БИТОЛА СТАРТАП ЦЕНТАР
На 23.9.2020 година, во Битола се одржа информативна средба за започнување нов проект насочен кон подобрувањето на состојбите на локалниот пазар на трудот. Како член на Локалниот економско-социјален совет на Општина Битола, своја поддршка на оваа акт...
24.09.2020, Актуелно
Преку меѓународни финансиски институции до обезбедување финансиски средства во износ од 426 милиони евра за финансирање Проектот „Железничка пруга Кичево - граница со Р. Албанија“
Изградбата на железничката пруга Кичево – граница со Република Албанија ќе се одвива во две фази, за што средства ќе се бараат од меѓународни финансиски институции и кредитори. Проектната документација за врската Кичево - Лин е на ниво на основен про...
24.09.2020, Актуелно
Провајдерот „БтоБет“ стана дел од шведскиот „Aspire Global“
Компанијата „БтоБет“ која многу бргу стана еден од светските лидери и провајдери на технологии за казино и спортско обложување, се присоедини кон „Aspire Global“, компанија што котира на шведската берза, склучувајќи зделка вредна 20 милиони евра. Со ...
24.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Над 60 проценти од рестораните во Канада се затворени поради корона-кризата
Повеќе од 1.200 ресторани во Канада се здружија на повикот кон Владата за јака и долгорочна економска програма во текот на пандемијата поради Ковид -19.Рестораните и баровите, меѓу првите го почувствуваа стрмоглавиот пад на приходите во првиот бран н...
24.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
„ИКЕА“ во Романија до средината на 2021 година ќе отвори регионален дистрибутивен центар
Шведската компанија „ИКЕА“, дистрибутер на производи за уредување на домот, ќе отвори регионален центар во романскиот Индустриски парк  ЦТ Парк Букурешт Запад до средината на 2021 година.Регионалниот дистрибутивен центар кој ќе се протега на површина...
24.09.2020, Актуелно
“ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКИОТ МЕД” ПО 16-ТИ ПАТ ВО СКОПЈЕ (24-27.09.2020)
Од денес, 24.09.2020 од 11.00 часот, кога ќе биде свеченото отварање, започнуваат “Деновите на македонскиот мед”, манифестација која кај нас се одржува по 16-ти пат. Истата ќе се одржи на улица Македонија во Скопје и ќе трае до 27.09.2020 година.Орга...
24.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Прва бесплатна Безос академија за деца од сиромашни семејства
Основачот и извршниот директор на компанијата „Амазон“, Џеф Безос, извести дека првата Безос академија – бесплатна предшколска установа за деца кои доаѓаат од семејства со ниски приходи ќе биде отворена во октомври на југот на Сиетл, во САД.Оваа уста...
24.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 24.09.
24.09.1706 година, во Алтранштет, Шведска и Саксонија склучиле мир со кој Шведска се откажала од полската круна и го признала полскиот крал Станислав Лешчињски.  24.09.1852 година, францускиот инженер Анри Жифар го извел првиот лет со цепелин на паре...