УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС 06.07.2020
👁 Прочитано: 1104.05.2021,
„Бизнисот и арбитражата во ерата на глобализација: предизвици и перспективи“
Состојбата со демократијата и владеењето на правото во нашава држава несомнено претставува најголем предизвик, а повеќе од очигледно е дека патот кон соочување со предизвикот е мошне трнлив, но и ранлив и за бизнис-секторот, и за граѓаните и за опште...
14.10.2020,
ЕКОНОМИЈА, АСТРОФИЗИКА И ПОПУЛИЗАМ
Поради мерките за спречување на ширењето на корона вирусот во земјата, како и поради влошеното меѓународно окружување и значителниот пад на надворешната побарувачка во првото полугодие од 2020 година домашната економската активност е намалена за 6,4%...
09.10.2020,
РБРСМ објави јавен повик со што почнува имплементацијата на четвртиот пакет економски мерки
Развојната банка (РБРСМ) на својата веб-страница објави јавен повик, со кој се понудува можност на компаниите-корисници на кредити од првата бескаматна кредитна линија Ковид 1, да поднесат барање за продолжување на грејс-периодот и рокот на отплата з...
22.09.2020,
НОВА УСЛУГА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА: МЕСЕЧЕН ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД (МЕП) ЗА ТЕКОВНИТЕ ДВИЖЕЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА
МЕП има за цел да обезбеди концизен аналитички преглед на најзначајните тековни движења во македонската економија, како и да даде согледувања за следниот период. Воедно, имајќи предвид дека македонската економија е мала и отворена кон светот, МЕП вкл...
26.08.2020,
КОЛКУ, НО И ЗОШТО ГИ ПЛАЌАМЕ?
Да добиеш квалитетна и навремена услуга од јавниот сектор во периодот на годишни одмори, а и во претходниот период во кој се преземаа мерки за заштита од ширењето на Ковид-19 е како добивка на некоја од игрите на среќа. Административците во периодов ...
05.08.2020,
Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија, оценува гувернерката Ангеловска-Бежоска во интервјуа за австралиското радио СБС и за е-магазинот „Анторис“
Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија, оценува гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска во интервјуа за австралиското радио СБС и за е-магазинот „Анторис“.“Покра...
04.08.2020,
АНГЕЛОВСКА: ОД ПОЧЕТОКОТ НА КРИЗАТА, ВО ЈУЛИ ИМАШЕ ЗА ПРВ ПАТ РАСТ НА ПРИХОДИТЕ ВО БУЏЕТОТ
По реализацијата во јуни која бележеше значително подобра наплата на приходите од април и мај, по олабавување на рестрикциите и реотварање на економијата, резултатите за јули укажуваат дека ревитализацијата на економијата се одвива со добра динамика....
31.07.2020,
Правните лица кои ќе остварат донации преку Solidarnost.gov.mk ослободени од данок и со олеснета постапка
Сите правни лица кои ќе донираат преку платформата Solidarnost.gov.mk ќе можат да остварат даночно олеснување преку Управата за јавни приходи (УЈП) и ќе имаат олеснета постапка за ослободување, односно, нема да им биде потребна постапка во Министерс...
29.07.2020,
ВИЗИЈАТА И СТРАТЕГИЈАТА
Патот кон просперитетна економија и поквалитетен живот води преку длабоки реформи, подобрување на функционирањето на институциите и зголемување на јавните инвестиции во развојно-ориентирани активности. За постигнување на претходното неопходна е визиј...
24.07.2020,
Пријавете ни со каков проблем се соочувате и доставете ни слика од терен
Стопанската комора на Македонија, како претставник на најголемата бизнис заедница во државата, интензивно во минатите години презема иницијативи за поедноставување на постапките и скратување на времето кое товарните возила го поминуваат во чекање на ...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: м-р Анета Димовска
Менаџер во организационата целина за претставување на членките и вмрежување
Телефон: ++ 389 2 3244017
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: aneta.dimovska@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015