09.08.2022,
ЧЕТИРИ ПРАШАЊА ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА РАСПРАВАТА ЗА НАЦРТ-КОНЦЕПТОТ ЗА ДАНОЧНИ РЕФОРМИ
Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период. Малку чудно, бидејќи очекував разговори околу нашите предлози за проблемот број еден, а тоа е цената на електрич...
05.08.2022,
КОМОРАТА ВО ПОСЕТА НА УНИЈАТА НА ТУРСКИ КОМОРИ И СТОКОВИ БЕРЗИ (ТОББ)
Во насока на континуирано реализирање на активностите на Стопанската комора на Северна Македонија, во периодот од 25 до 29 јули 2022 година претставници од Комората остварија студиска посета на Унијата на турски комори и стокови берзи (ТОББ), со седи...
31.07.2022,
АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА МВР
Забрзување на постапките за регулирање или продолжување на престојот на странците, дигитализација на постапките за издавање или обновување на дозволите за престој, one-stop-shop систем за да може повеќе различни документи странците да ги добијат од е...
30.07.2022,
АЗЕСКИ: ОПЕРАТИВЕН ТИМ СО ЧЛЕНОВИ ОД КОМОРАТА И ОД СЛУЖБИТЕ ПРИСУТЕН НА ГРАНИЦАТА ЗАРАДИ ПОБРЗ ПРОТОК НА СТОКИ
Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија, Бранко Азески, со делегација од Комората и со министерот за внатрешни работи во Владата на РСМ, Оливер Спасовски, во присуство на директорите на Царинската управа и на Агенцијата за храна и в...
29.07.2022,
МАЛИТЕ КОМПАНИИ СЕ ВКЛУЧИЈА ВО ПРОЦЕСОТ УЧЕЊЕ ПРЕКУ РАБОТА ЗА ПОКВАЛИТЕТНО СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ И КАДАР
Во последниве години значително е подигната свеста за важноста на човечките ресурси, како и вклучувањено на бизнис заедницата во образованието, преку овозможување на практична настава на учениците од средното образование. Голем дел од реалниот сектор...
29.07.2022,
КОМОРАТА И ВЛАДАТА НА „ТАБАНОВЦЕ“, ЗАЕДНИЧКИ ВО КОНТРАЛА НА ПРОТОКОТ НА СТОКИ ВО РАМКИТЕ НА ОТВОРЕН БАЛКАН
Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија, Бранко Азески, со делегација од Комората и со министерот за внатрешни работи во Владата на РСМ, Оливер Спасовски, во присуство на првите луѓе од надлежните државни институции за непречено фун...
28.07.2022,
АКО НЕ ИМ СЕ ПОМОГНЕ НА КОМПАНИИТЕ ВО ДЕЛОТ НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ЌЕ ДОЈДЕ ДО ЗАТВОРАЊЕ НА РАБОТИТЕ МЕСТА, А СО ТОА, КОЛКУ И ДА СЕ МАЛИ СМЕТКИТЕ ЗА СТРУЈА НА ДОМАЌИНСТАВАТА ЌЕ НЕМА КОЈ ДА ГИ ПЛАТИ
По одржаната работна средба на Комората и Владата, во просториите на Стопанската комора (27.7.2022 година), предводена од заменик-претседателот на Комората и претседател на МЕА, проф. д-р Кочо Анѓушев, и од министерот за економија, м-р Крешник Бектеш...
27.07.2022,
ДЕНЕСКА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА СРЕДБА НА ВЛАДАТА СО БИЗНИСОТ ОКОЛУ ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА
Министерот за економија м-р Крешник Бектеши и заменик претседателот на Комората проф. д-р Кочо Анѓушев ќе ги предводат делегациите кои ќе ја разгледаат најновата ситуација со движењето на цените на струјата на HUPEX берзата кои достигнуваат и до 500 ...
21.07.2022,
Азески – Чадеж: Отстранување на бариерите за водење бизнис до поголема конкурентност на регионот
Отстранување на сите бариери за водење бизнис во регионот, како и меѓусебно признавање на дипломите, звањата и сертификатите, подобра инфраструктура и брзо преминување на границите ќе обезбедат поголема конкурентност на регионот, е заклучокот по дене...
<<  <  1    >  >>