Практична обука 09.07.2020
👁 Прочитано: 10Практична обука 09.07.2020
👁 Прочитано: 2629.06.2022,
Во компанијата „Брако“ од Велес започна реализацијата на феријалната практика на учениците
Стручното образование и обука е синоним за обезбедување стручни вештини и компетенции кај учениците, а феријалната практика  е клучна за да може средното стручно образование да има квалитет. Феријалната практика овозможува развој на различни практичн...
13.06.2022,
КОНФЕРЕНЦИЈА „БЕНЕФИТОТ НА КОМПАНИИТЕ ДОКОЛКУ СЕ ВКЛУЧАТ ВО ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, УЧЕЊЕТО ПРЕКУ РАБОТА И ПРАКТИЧНА РАБОТА ВО КОМПАНИЈА
Кадрите кои се создаваат низ образовниот процес треба да ги задоволуваат потребите на реалниот сектор, а без практична обука или учење преку работа кај работодавач неможеме да создадеме стручен и соодветен кадар што е еден од клучните предуслови за у...
06.05.2022,
ИДНИНА ЗА МЛАДИТЕ, НО И МЛАДИ ЗА ИДНИНАТА ВО ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЈА
Како до повеќе практичнa обука на учениците во компаниите, на самото работно место и во реалниот работен процес?Теоријата е важна, но ако нема практична обука, знаењето нема да има применлива вредност. Практичната обука во компанија е процес на учење...
03.05.2022,
ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - АЛАТКА ЗА ПОЛЕСНО ВКЛУЧУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
Во услови на недостаток на стручен кадар за непрекинато работење на компаниите, дуалното образование е најефикасниот начин за обезбедување стручен кавлификуван кадар. Инвестицијата во дуалното образование е инвестиција во реалниот сектор, а со тоа и ...
19.04.2022,
ПЕХАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД СОУ „НАУМ НАУМОВСКИ-БОРЧЕ“ ОД КРУШЕВО НА ГАСТРОНОМСКИОТ ФЕСТИВАЛ „БИСЕР НА МОРЕТО“ ВО ХРВАТСКА
Хотелот „Салида“ од Прилеп, членка на Стопанската комора, го поддржа учеството на учениците од СОУ „Наум Наумовски- Борче“ од Крушево на меѓународниот гастрономски фестивал и кулинарски натпревар „Бисер на морето“ (Бисер мора) што се одржува по 17-ти...
06.04.2022,
ИНВЕСТИЦИЈАТА ВО ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ИНВЕСТИЦИЈА ВО РЕАЛНИОТ СЕКТОР
Дуалното образование е најефикасниот начин за обезбедување стручен кадар и можност реалниот сектор да учествува во креирање на потребниот кадар што е посебно важно за растот на економијата во нашата земја. Реализацијата на кампањата „Учи паментно, ра...
24.03.2022,
ВЕРИФИКУВАНА КОМПАНИЈА ЗА ПРАКТИЧНАТА ОБУКА – ПРЕДУСЛОВ ЗА СОЗДАВАЊЕ КВАЛИФИКУВАН СТРУЧЕН КАДАР
Веќе подолг период, значително е подигната свеста за важноста на човечките ресурси, како и вклучувањено на бизнис заедницата во образованието, преку овозможување на практична настава на учениците од средното образование. Голем дел од реалниот сектор...
05.03.2022,
ДИЈАЛОГОТ НА КАМПАЊАТА „УЧИ ПАМЕТНО, РАБОТИ СТРУЧНО“ ВО КИЧЕВО СО КОМПАНИИТЕ И СТРУЧНИТЕ УЧИЛИШТА ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПОТРЕБИТЕ ЗА КВАЛИТЕТЕН КАДАР
Во Кичево се одржа средба за кампањата  „Учи паметно, работи стручно“ која се реализира со поддршка на проектот „Образование за вработување, каде присуствуваа министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, заменик министерот за образование и наука,...
03.03.2022,
РЕЛЕВАНТНА УПИСНА ПОЛИТИКА – ОДГОВОР НА ПОТРЕБИТЕ НА БИЗНИС ЗАЕДНИЦАТА ЗА СТРУЧЕН КАДАР
Кампањата „Учи паметно, работи стручно“ која се реализира со поддршка на проектот „Образование за вработување“, денес продолжи во Прилеп и Битола. На настанот во Прилеп заедно со претставници на бизнис заедницата, стручните училишта, Стопанската комо...
25.02.2022,
ЗАЕДНИЧКИ РЕШЕНИЈА ЗА ПРИВЛЕКУВАЊЕ УЧЕНИЦИ ВО СТРУЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НО И ПОДДРШКА НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР НА ЛОКАЛНО НИВО
Кампањата „Учи паметно, работи стручно“, денес продолжи во градот Гостивар. Целта е унапредување на стручното образование и обезбедување стручен кадар за потребите на компаниите. Според анкетите што ги прави Стопанската комора на годишно ниво за пред...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: м-р Наташа Јаневска
Експерт во организационата целина за претставување на членките и вмрежување
Телефон: ++ 389 2 3244045, M. 072 204 860
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: natasa.janevska@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015