28.10.2021,
Интервју на специјалниот советник за регионални прашања на претседателот на Стопанската Комора на Северна Македонија Горан Свилановиќ за МИА: Отворен Балкан не е конкуренција на КИФ, ниту нова агенда – целта е само да се движиме побрзо напред
Скопје, 28 октомври 2021 (МИА) – Не гледам конкуренција меѓу Коморскиот инвестициски форум (КИФ) и Отворен Балкан, ниту некаква поделба или отфрлање на другите земји. Работата е Северна Македонија, Србија и Албанија да не чекаат, да одат малку побрзо...
15.09.2021,
Интервју со Воислав Гениќ, генерален бизнис-менаџер во SAP West Balkans
Објаснете што е SAP денес во светот на информатичката технологија.Долги години SAP е светски лидер во производството на деловен софтвер и спаѓа во редот на најголемите софтверски ИТ-компании воопшто. Денес SAP го користат 92 % од компаниите од редот ...
18.12.2020,
Извоз, реиндустријализација, брза и ефикасна администрација
Во основа, според движењата во овој момент, оценката е дека состојбата во која се наоѓа нашата економија е тешка и неизвесна, но пред сѐ за оние сектори кои беа први на удар од почетокот на пандемијата и беа оневозможени да функционираат и каде има с...
09.12.2020,
РАБОТАТА ВО НЕДЕЛА ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКИНЕ
Туризмот и угостителството се дејности кои не познаваат работни денови. Движењето на туристите и работата на угостителството не може да се поврзе со работните денови во неделата во ниту една земја. Туристи може да се видат секој ден од неделата, од п...
01.12.2020,
НЕДЕЛА ДА ОСТАНЕ РАБОТЕН ДЕН ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО
Глобалниот предизвик за справување со пандемијата на корона-вирусот и приспособувањето кон новите услови за живот и работа влијаеше врз продуктивноста на трудот и врз организацијата на работните процеси, што особено се почувствува во градежништвото п...
15.10.2020,
СОЛИДАРНОСТА И ПАЗАРНАТА ЕКОНОМИЈА
Банките се институции од посебно значење. Намалувањето на ризичното однесување на банките и нивното банкротирање се врши преку три механизми: а) воведување на супервизорски стандарди и супервизија над работењето на банките; б) транспарентност и пазар...
18.09.2020,
ДРЖАВАТА ТРЕБА ДА ГИ СЛУШНЕ И ДА ГИ ПОТТИКНЕ ПЛАНОВИТЕ ЗА ИДЕН РАЗВОЈ, А КОМОРИТЕ ТРЕБА ДА БИДАТ ГЛАВНИОТ МЕДИЈАТОР КОЈ ЌЕ ЈА ПОДДРЖИ ТАА МЕЃУСЕБНА РАЗМЕНА НА ПЛАНОВИ, ПРЕДЛОЗИ И РЕШЕНИЈА
ДАУТИ КОМЕРЦ НИЗ БРОЈКИ И КАРАКТЕРИСТИКИ:​​Регионална поставеност (Македонија, Косово, Албанија, Црна Гора)Над 1.000 вработени (посветеност, ангажман, професионалност)30 години искуствоНајмалку 12.000 задоволни купувачиВозен парк со преку 500 возилаП...
10.09.2020,
„БК МАРКЕТ“ БИТОЛА - ОД ПЛАНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО НАМЕНЕТО ЗА ДОМАШНИОТ ПАЗАР, ДО ИЗВОЗ НА ВИСОКОКОНКУРЕНТНИОТ ШВАЈЦАРСКИ ПАЗАР
Како дел од претставувањата што се релизираат во рамките на нашите посети на локалните компании-членки, Регионалната комора со седиште во Битола при Стопанската комора на Македонија оствари работна средба со нашата долгогодишна членка, компанијата „Б...
<<  <  1  >  >>