03.12.2022,
Членките на Комората и во услови на енергетска криза инвестираат во своите капацитети-ТАБ МАК отвори линија за производство на оловна трака
Потпретседателот на Стопанската комора на Северна Македонија, д-р Јелисавета Георгиева Јовевска и претседателот на Клубот на извозници при Комората, проф.д-р Дарко Лазаров, присуствуваа на отворањето на линијата за производство на оловна трака на фаб...
18.10.2022,
Кризниот штаб во посета на „Вивакс“: СЛЕДНАТА ГОДИНА НОСИ ГОЛЕМА НЕИЗВЕСНОСТ

Енергетската криза носи неизвесност и за компанијата „Вивакс“ , посебно од следната година кога им завршува договорот за набавка на електрична енергија. При посетата на Кризниот штаб, од страна на основачот и сопственик на компанијата Димитар Јоси...

16.10.2022,
КРИЗНИОТ ШТАБ НА КОМОРАТА ВО ПОСЕТА НА “Млекара Здравје Радово” и “Пелистерка АД”

На работната средба која Кризниот штаб ја имаше со г-дин Зоран Илоски, извршен директор на “Млекара Здравје Радово” и “Пелистерка АД” се разговараше за влијанието на енергетската криза врз овие две компании. Г-дин Илоски ја пренесе загриженоста за...

15.10.2022,
КРИЗНИОТ ШТАБ НА КОМОРАТА ВО ПОСЕТА НА МАКСТИЛ СКОПЈЕ

Во економијата има циклуси. Периодите на кризи и економски раст наизменично се менуваат. Во таа смисла од голема важност е партнерскиот однос и соработката помеѓу државата и компаниите кои генерираат раст и додадена вредност. Само успешни, профита...

12.10.2022,
КРИЗНИОТ ШТАБ НА КОМОРАТА НА СРЕДБА СО ТАБ МК

Зголемените трошоци на компаниите како последица од енергетската криза носи опасност од реaлоцирање на дел од погоните за производство во Словенија – ова денес го кажа директорот на компанијата  ТАБ д.д., Петер Верцко.

На денешниот соста...

11.10.2022,
КРИЗЕН ШТАБ НА КОМОРАТА: На стопанството му се потребни брзи решенија

Она што најмногу ги загрижува нашите компании, покрај високата цена на електричната енергија, е и големата неизвесност, зашто не можат да ги планираат трошоците на производство во следниот период. Компанијата Либерти Скопје, една од најголемите ко...

06.10.2022,
Поддршката на бизнисот за зачувување на работните места е клучна во овој период на енергетска криза

Компаниите чекаат поддршка од Владата и исполнување на нивните барања за надминување на последиците од енергетската криза. Анкетата што Комората ја направи кај компаниите покажа дека од следната година има голема непредвидливост и доколку кризата ...

17.06.2020,
Интензивно продолжува со работа Кризниот Штаб 24/7
Во рамките на Стопанската комора веќе една година функционира Кризен штаб, кој 24-часовно ја следи состојбата и е на располагање на нашите компании-членки.За решавање на вашите проблеми/предизвици со кои се соочувате при секојдневното работење во про...
<<  <  1  >  >>