Новини, реформи и регулатива 17.07.2020
👁 Прочитано: 10

02.01.2022,
СРЕЌНА НОВА!
Измина и 2021 година и некако по инерција, време е да кажеме што сме направиле. Дилемата е: Дали да се почне со состојбите што ни ги донесе КОВИД 19 пандемијата, една од најболните пандемии во поновата историја, или со нешто позитивно: Што сме сработ...
17.12.2021,
ЧЕКАЈЌИ ГО ГОДО
И покрај многуте реформи на кои работиме, концепти, стратегии и проекти кои ги спроведуваме, според Извештај на Европската комисија за напредокот на нашата земја, никако не можеме да излеземе од магичниот круг на умерена подготвеност во делот на обра...
15.12.2021,
ЗЕЛЕНА АГЕНДА, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И РЕГИОНАЛНА СОРАБОТКА ВО СТРУЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА
Зелената агенда, дигитализацијата и регионалната соработка во областа на образованието, како и важноста на стручното образование и обука за обезбедување на човечки капитал со релевантни вештини и компетенции беа тема на виртуелната конференција што ј...
15.12.2021,
СТОПАНСКАТА КОМОРА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, УЧЕСНИК ВО РЕГИОНАЛНИОТ ПРОЕКТ „УНАПРЕДУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБУКАТА ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА (ЕQVET SEE)“
Со поддршка на Коморскиот инвестициски форум (КИФ) на 6-те земји од Западен Балкан, чии активности се насочени кон економска соработка, подобрување на бизнис климата и унапредување на конкурентноста на економиите од регионот, продолжија активностите ...
02.12.2021,
РАЗМЕНАТА НА ИСКУСТВА – МОЖНОСТ ДА СЕ ВИДИ КАДЕ Е ПОЗИЦИОНИРАНО НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
Во рамките на Проектот „Образование за вработување“, во текот на вчерашниот ден Стопанската комора на Северна Македонија оствари средба со делегацијата на Зеничко-добојскиот Кантон на Босна и Херцеговина за размена на искуства за новините и за реформ...
29.11.2021,
Дигитален Саем за средно стручно образование, можност за деветтоодделенците да ја изберат вистинската професија
На 30 ноември и 1 декември оваа година, за првпат ќе се одржи Дигитален Саем за средно стручно образование. Клучната цел на овој уникатен настан е деветтоодделенците, кои за неколку месеци ќе излезат од клупите на основните училишта, заедно со нивнит...
22.10.2021,
Пренесено интервју на м-р Наташа Јаневска: ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ПРИОРИТЕТ ВО ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО СТРУЧЕН КАДАР ЗА КОМПАНИЈАТА
М-р Наташа Јаневска, експерт во Стопанската комора на Северна Македонија, во интервјуто за Регионалниот фонд на предизвици потенцира дека дуалниот модел на образование, како комбинација на теорија во училница и пракса на реално работно место во компа...
18.10.2021,
ЗЕМЈАТА НА ЧАСОВНИЦИТЕ И ЧОКОЛАДОТО
Швајцарија, земја на часовници, ниска стапка на невработеност, квалификувана работна сила и највисок бруто-домашен производ по глава на жител како резултат на промената на структурата на економијата. Од традиционално важните индустрии како земјоделст...
14.10.2021,
ЈАВНОТО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО ВО ПОДДРШКА НА РАЗВОЈОТ НА ВЕШТИНИТЕ
Системот за стручно образование и обука гради различни форми на соработка помеѓу јавниот и приватниот сектор со цел да се осигура дека младите луѓе и возрасните се стекнуваат со потребните вештини кои ги бара приватниот сектор за да бидат вработливи ...
13.10.2021,
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД КОВИД-19 ВО ПРВИТЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦИ ОД 2021 ГОДИНА
Стопанската комора на Северна Македонија редовно ја спроведува Анкетата за последиците врз стопанството направени од состојбата со КОВИД-19.За компаниите од преработувачката индустрија и градежната индустрија и рударството, анкетата ќе ја најдете тук...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: м-р Наташа Јаневска
Експерт во организационата целина за претставување на членките и вмрежување
Телефон: ++ 389 2 3244045, M. 072 204 860
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: natasa.janevska@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015