ЕУ Клуб 06.07.2020
👁 Прочитано:19.10.2020,
ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА КОНКУРЕНТНА ЕКОНОМИЈА
Еден од основните предизвици на секоја национална економија е како до поголем економски раст и како да се искористат потенцијалите и конкурентните предности на сите чинители во економијата. Европската унија веќе одамна го воведе концептот Паметна спе...
22.09.2020,
Еурочемберс ја поддржа одлуката на Советот за конкурентност на Европската унија за целосно функционален европски пазар
Стопанските комори-членки на Еурочемберс (Асоцијацијата на европските стопански комори), го поздравија заклучокот на Советот за конкурентност на Европската унија да се стави фокусот за поддршка на економијата на ниво на единствен европски пазар и под...
07.05.2020,
Јанмат: Последиците врз економијата ќе зависат од тоа колку ќе трае корона-кризата, Владата презеде мерки како оние во ЕУ
Владата на Северна Македонија презеде мерки за справување со последиците од Ковид-19, слични на оние што ги презедоа земјите-членки на ЕУ, како што се кредити за претпријатијата, одложување на плаќањето даноци, субвенции за април и мај. Сето ова и ов...
03.02.2020,
ИЗМЕНА НА ЕВРОПСКАТА ДИРЕКТИВА – ЕДИНСТВЕН НАЧИН ЗА ЗАШТИТА ОД ФАЛСИФИКУВАН МЕД НА ПАЗАРИТЕ
Со цел заштита на потрошувачите од консумација на фалсификуван и неквалитетен мед Словенија ја повика Европската комисија да воведе појасен систем за означување на потеклото на медот. За таа цел, во Брисел е предложена измена на Директивата за означу...
27.05.2019,
ОСТВАРУВАЊЕ НА ЦЕЛИТЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ, СОГЛАСНО СТРАТЕГИЈАТА ЕВРОПА 2020
Преку Проектот „Пазарно ориентирани вештини за одржливо енергетски ефикасно градење“ (TRAINEE), од 17 јуни оваа година, ќе се врши обука на стручен и технички кадар за инсталирање на фотоволтаични системи и топлински колектори, со цел подобрување на ...
18.04.2019,
КОНКУРЕНТНОСТА И ИНОВАТИВНОСТА НА МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА БИТНИ ЗА ПОГЛАВЈЕТО 20
Развојот на конкурентноста и иновативноста на претпријатијата и добрата индустриска политика што се вклучени во Поглавјето 20, се важни во процесот на хармонизирање на законодавството со ЕУ и во целокупниот процес на преговори. Земјата добро напредув...
14.03.2019,
После НАТО, Европска унија - Бизнис заедницата бара отпочнување на претпристапните преговори со Европската унија веднаш - Средба Азески – Жбогар
Преговорите за членство да започнат што поскоро беше пораката која ја упатија претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и амбасадорот на Европската унија, Самуел Жбогар. Македонија е земја - кандидат за членство во Европската у...
09.11.2018,
СТАВОВИ: ПРЕКУ ПОДДРШКА НА ИНОВАТИВНОСТА И КОНКУРЕНТНОСТА ДО РАСТ НА МАКЕДОНСКИОТ ИЗВОЗ
Даниела Михајловска Василевска, Стопанска комора на Македонија Од вкупно регистрираните деловни субјекти во државата, помалку од 6% извезуваат на странски пазари, или бројот на производи со компаративни предности кои се извезуваат во 2016 година е за...
07.09.2018,
АЗЕСКИ НА СОСТАНОК НА ЕУРОЧЕМБРС ВО ИСТАНБУЛ - КОМОРИТЕ ИМААТ КЛУЧНА УЛОГА ВО ПРОЦЕСОТ НА ЕВРОПСКИ ИНТЕГРАЦИИ
Претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, во Истанбул, зема учество на состанокот на Комитетот на придружни членки на Еурочембрс, кој ги обединува европските комори од државите кои не се членки на ЕУ, организиран од страна на ...
25.01.2018,
ПРИДОНЕСОТ НА БИЗНИС-ЗАЕДНИЦАТА ЗА ЗАБРЗУВАЊЕ НА ПРОЦЕСОТ НА ЕВРОПСКИ ИНТЕГРАЦИИ
Перспективите на институциите за постигнување глобална вклученост на Западен Балкан, состојбите на пазарот на капитал во овие земји, но и за можностите за унапредување на прекуграничната соработка беа централна тема на Конференцијата „Иднината на Бал...
<<  <  1  >  >> 


Контакт лице: Јадранка Аризанковска
виш советник во Стопанска комора на Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244038, M. 072 236 711
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: Jadranka@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015