Тековни проекти на Стопанска комора на Македонија 02.09.2020
👁 Прочитано:

03.02.2021,
ОДРЖАНА ПЕТАТА ФОКУС ГРУПА ЗА ЗЕМЈОДЕЛИЕ И ПРЕХРАНБЕНА ИНДУСТРИЈА КАКО ДЕЛ ОД ПРОЦЕСОТ ЗА ИЗРАБОТКА НА СТРАТЕГИЈА ЗА ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА
Како дел од процесот за изработка на Стратегија за паметна специјализација на Република Северна Македонија на 3-ти февруари 2021 година се одржа петата фокус група за Smart земјоделство и прехранбена индустрија како еден од идентификуваните стратешки...
02.02.2021,
ОДРЖАНИ ФОКУС ГРУПИ ЗА КАПИТАЛНО ИНТЕНЗИВНИ ИНДУСТРИИ, HIGH-TECH И ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР
Стопанската комора на Македонија како координатор при процесот на подготовка на Квалитативната анализа на  2.2.2021 година организираше две фокус групи за два сектори со најголема конкурентна предност во Северна Македонија:  Капитално интензивни инду...
01.02.2021,
ОДРЖАНИ ПРВИТЕ ДВЕ ФОКУС ГРУПИ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЦЕСОТ ЗА ИЗРАБОТКА НА СТРАТЕГИЈА ЗА ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА
Како дел од процесот за изработка на Стратегија за паметна специјализација на Република Северна Македонија на 1-ви февруари 2021 година се одржаа две фокус групи: за ИКТ секторот и за Градежништво и одржливи материјали како едни од идентификуваните с...
18.11.2020,
ПРЕДИЗВИЦИ И ПРЕПОРАКИ ЗА НАДМИНУВАЊЕ НА СОСТОЈБИТЕ ВО НАЈПОГОДЕНИТЕ СЕКТОРИ ПРЕДИЗВИКАНИ ОД КОВИД-19 КРИЗАТА
Вo рамките на Проектот на УСАИД „Партнерство за подобра бизнис регулатива, Стопанската комора на Македонија на 18 ноември 2020 година организираше онлајн инфо настан со цел презентација на клучните наоди од изготвените анализи за последиците предизви...
14.10.2020,
Одржан четвртиот состанок на Управниот одбор на проектниот тим на Проектот „Пазарно ориентирани вештини за одржливо енергетски ефикасно градење (ТРАИНЕЕ)“
На 14 октомври 2020 година, во хотелот „Солун“, се одржа четвртиот и воедно последен состанок на Управниот одбор на проектниот тим во рамките на Проектот „Пазарно ориентирани вештини за одржливо енергетски ефикасно градење (ТРАИНЕЕ)“.На состанокот пр...
09.10.2020,
Работна посета на „ИГМ Трејд“
Стопанската комора на Македонија реализираше работна посета на компанијата „ИГМ Трејд“ – Кавадарци. За потенцијалните предизвици и развојните можности на компанијата разговаравме со Александар Гечев, сопственик и раководител на „Алпос металургија“ од...
22.09.2020,
СТРАТЕГИЈА ЗА ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА КОНКУРЕНТНА ЕКОНОМИЈА
Паметната специјализација претставува пристап на интегрирана економска трансформација која се базира на специјализација, т.e. искористување на постојните потенцијали во економијата (бизнисот), иновациите и науката. Паметната специјализација, како пол...
18.09.2020,
ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ГРАДЕЖНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛЦИ ПРЕКУ ПРОЕКТОТ „ТРАИНЕЕ“
Како дел од Потпрограмата „Енергетска ефикасност“ - „Хоризонт 2020“, на 18.9.2020 година, во хотелот „Александар Палас“, се одржа Конференција каде беа претставени алатките развиени во рамки на Проектот, а кои треба да помогнат во натамошното градење...
17.09.2020,
МОЖНОСТИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ БЕСПЛАТНО ДА НАЈДАТ СТРАНСКИ ПАРТНЕР ПРЕКУ ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА БИЗНИС-МОЖНОСТИ (ЕЕН)
Можностите за македонските компании да најдат странски партнери преку европската мрежа на бизнис-можности (Enterprise Europe Network) е огромна. Годишно, во просек повеќе од 250.000 мали и средни претпријатија (МСП) на ниво на ЕЕН мрежата добиваат не...
21.08.2020,
КОРИСТЕТЕ ГИ УСЛУГИТЕ НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА-МОЖНОСТИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ БЕСПЛАТНО ДА НАЈДАТ СТРАНСКИ ПАРТНЕР ПРЕКУ ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА БИЗНИС-МОЖНОСТИ (ЕЕН)
Стопанската комора на Македонија е дел од Европската мрежа на бизнис можности (ЕЕН), преку Националниот конзорциум во којшто, покрај Комората, партнери се и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" од Скопје и Фондацијата за менаџмент и индустриско истраж...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: Јадранка Аризанковска
виш советник во Стопанска комора на Северна Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244038, M. 072 236 711
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: Jadranka@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015