Актуелни повици 06.07.2020
👁 Прочитано: 1022.10.2020,
„Хоризонт Европа“ – нова Програма на ЕУ за конкурентност и иновации
Европската комисија е во финална фаза на подготовка и објавување на програмите кои треба да се реализираат во новиот седумгодишен период кој започнува во јануари 2021 година и ќе трае до декември 2027 година.Една од најзначајните програми која ќе бид...
13.09.2020,
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), упатува повик за програма за поддршка на “старт-ап” бизниси
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), упатува повик за програма за поддршка на “старт-ап” бизниси. Како што информираат од банката, повикот е наменет до сите иновативни “старт-ап” бизниси со висок потенцијал за раст. Европската банка за обнова ...
11.09.2020,
Царовска и Деспотовски ги презентираа иновативните ваучери - ФИТР воведува нова поддршка за компаниите и универзитетите
Фондот за иновации и технолошки развој презентираше нов инструмент за поддршка на домашните компании и високо образовните институции во развој на нови производи и услуги. Вкупниот износ на средства во јавниот повик изнесува 15 милиони денари, а ќе се...
05.08.2020,
ПОВИК ВО РАМКИ НА ИНСТРУМЕНТОТ ЗА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА
Инструментот за мали и средни претпријатија или СМЕ инструмент како една од најповолните алатки за компаниите во форма на грант e достапен како дел од програмата Хоризонт 2020, а тоа е инструмент кој континуирано има отворен повик за компаниите да ап...
29.07.2020,
ПОВИК ЗА "БРЗА ПАТЕКА ДО ИНОВАЦИИ"
Во рамки на Европската програма за истражување и развој – Хоризонт 2020, континуирано се објавиваат повици за аплицирање на проекти кои имаат за цел да им помогнат на компаниите полесно да дојдат до средства за реализирање на иновативни проекти. Маке...
28.07.2020,
Уште четири дена аплицирање за финансиска поддршка за компаниите што инвестираат и во тек на пандемијата
Компаниите што инвестирале за време на пандемијата со коронавирусот имаат уште четири дена да аплицираат на јавниот повик за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во пост-ковид периодот. Со повикот државата предви...
27.07.2020,
Привршува рокот за доставување на апликации за мерка 1, „Инвестиции во материјални средства на земјоделските стопанства“ од ИПАРД 2 програмата
Агенцијата за финанска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги потсетува сите заинтересирани за аплицирање за Мерка 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ дека привршува рокот за доставување на апликации.Сите заинт...
16.07.2020,
НОВАТА РАМКА ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕВРОПСКАТА УНИЈА – ПРЕДИЗВИК ИЛИ ПРЕЧКА ЗА БИЗНИСОТ
Македонската економија опстојува во период на криза предизвикана од пандемијата која се рефлектираше и на економиите на светско ниво, но светла точка е фактот дека се отвораат и можности за македонските компании. Со отворање на процесот на пристапнит...
20.05.2020,
ОДОБРЕН ПАКЕТОТ ПОМОШ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ДРУГИТЕ СОСЕДНИ ЗЕМЈИ НА ЕУ
Советот на ЕУ попладнево го одобри пакетот финансиска помош за десет соседни земји, меѓу кои и Северна Македонија. Пакетот помош изнесува над три милијарди евра макрофинансиска помош за земјите од Западниот Балкан, плус Грузија, Јордан, Молдавија, Ту...
13.01.2020,
Четириесет и пет компании аплицираа за вкупно 8,8 милиони евра вкупен обем на инвестиции по скратена постапка согласно проекти на ФИТР
Четириесет и пет домашни компании (24 мали, 17 микро и 4 средни претпријатија) влегоа во втората фаза за добивање средства од новововедената скратена „Fast track“ постапка на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој на Фондот за и...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: Јадранка Аризанковска
виш советник во Стопанска комора на Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244038, M. 072 236 711
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: Jadranka@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015