Конференција 18.04.2024 - 19.04.2024 ПИТ Северна Македонија 2024: Lean. Green. Digital.

сала 4, 5-ти кат Стопанска комора на Северна МакедонијаВо организација на 
„Браварија индустриски маркетинг“

Коорганизирано од
„Поддршка на приватниот сектор за регионална интеграција“ – 
УСАИД Северна Македонија 

и
Стопанската комора на Северна Македонија

во соработка со

PIT Events
и
партнерите:

МАМЕИ, Инфоверс, ЗАВАР, НЛ Комора на Северна Македонија, ТАРГЕР Е&К, АХК, Стопанска комора на Федерацијата БиХ, Стопанска комора на Србија и Светска банка.

ПИТ Северна Македонија 2024 е своевидно продолжение на циклусот регионални настани кој започна минатата година на PIT Adria Summit 2023, а кој се одржа во Белград, како и на одличните повратни информации и реакции. Признавајќи дека општествено-деловниот амбиент е сложен, проценките се дека локалниот и  регионалниот амбиент бараат позначајна поддршка и стимул, како и навремено и сеопфатно претставување на вкупниот предизвик во поширока смисла.
Деловните модели „Lean, Green and Digital“ се услов за иднината. Имајќи го тоа на ум, клучните теми на овој настан се суштински предуслови за одржлива и за профитабилна конкурентност.

Предизвик за „ПИТ Северна Македонија 2024“ е да се постигне целосна конкурентност во глобални рамки преку два панела:

  1. PowerPanel: дигитализација на производството за обичните смртници – како да се користи технологијата за успех  
  2. HumanPotentialPanel: како да се привлечат и да се задржат работниците 

Во рамките на панелите акцент ќе се стави врз следното: 
-    Дали компаниите од Западен Балкан се подготвени за конкуренција на ЕУ-пазарите 
-    Улогата на лидерството и организациската култура во градењето позитивен имиџ на работодавецот.
-    Презентација на најдобрите практики и градење регионални капацитети за соочување со глобалните предизвици 
-    Lean. Green. Digital: како и до кој степен да се оптимизира производството
-    Работни студии и ергономија: како да се зголемат продуктивноста и задоволството на вработените
-    Управување со синџирот на снабдување 
-    Процес на имплементација на корисничкиот интерфејс 
-    Колаборативни роботи – иднината е тука 
-    Дигитална трансформација во производството: паметни фабрики во акција и заштита на критичната инфраструктура – предизвик на изолираните системи

Дел од говорниците: Марта Наумовска-Грнарова, извршен директор на ЗАВАР и претседател на МАМЕИ; Катарина Милошевска, менаџер во Infoverse; Лејла Краљевиќ, коосновач на Derubis Caravans; Драгана Вујовиќ-Ѓермановиќ, советник за раст и развој на лидери, менаџери, претприемачи и на компании; Јелена Павловиќ, тренер, основач и директор на центарот „Коучинг“; Самира Авдиќ, извршен директор на агенцијата Bravaria Industrial Marketing; Идриз Селимовиќ, сопственик и Lean-консултант во Praktischlean; Тарик Кадриспахиќ, коосновач и директор на Targer E&C; Александар Меѓедовиќ, виш специјалист во Меѓународната финансиска корпорација ИФЦ; Тијана Караклиќ, тренер и едукатор во центарот „Коучинг“; проф. д-р Дарко Лазаров, Меѓународен институт за бизнис-анализа.

Линк за регистрација: ПИТ Северна Македонија 2024: Lean. Зелена. Дигитален, а за дополнителни информации повеќе инфо на bravaria@bravaria.ba 

ПИТ Северна Македонија 2024: Lean. Green. Digital. е регионален, професионален настан посветен на производството, индустријата и на технологијата, организиран од Bravaria Industrial Marketing во коорганизција со УСАИД Северна Македонија и со Стопанската комора на Северна Македонија, а во соработка со брендот PIT Events и со партнерите MAMEI , Infoverse, ZAVAR , M6 Educational Center , NL Chamber North Macedonia , TARGER E&C , AHK , Стопанска комора на Федерација БиХ, Стопанска комора на Србија , Меѓународна финансиска корпорација.
Пријавете се тука

Контакт лица:

м-р Ивана Анчев
++ 389 2 3244051


Стопанска комора на Северна Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Online Бизнис средби, 17.04.2024
Покана за учество на меѓународни Б2Б средби што ќе се одржат на 25. Меѓународен економски саем Мостар 2024 година, на 17 и 18 април 2024 година во хибриден формат (на лице место и онлајн) - ЕЕН мрежа
Семинар, 17.04.2024
МОТИВАЦИЈА И ЗАДРЖУВАЊЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ – КАКО СО Gen Z?
Семинар, 17.04.2024
ВЛИЈАНИЕ НА ХЕМИСКИ ШТЕТНОСТИ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО НА РАБОТНИЦИТЕ И БЕЗБЕДНОСТА НА РАБОТНО МЕСТО
Конференција, 17.04.2024
„InterConnect“ B2B SME Matchmaking Conference 2024
Семинар, 18.04.2024
ФИНАНСИСКИ ИЗВЕШТАИ И ФИНАНСИСКА АНАЛИЗА – ПРИПРЕМАЊЕ, ОБРАБОТКА И ПРЕЗЕНТИРАЊЕ НА ФИНАНСИСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОД РАБОТЕЊЕТО ЗА ПОДДРШКА ПРИ НОСЕЊЕ ИНФОРМИРАНИ ОДЛУКИ НА ДРУШТВОТО
Конференција, 18.04.2024
ПИТ Северна Македонија 2024: Lean. Green. Digital.
Семинар, 18.04.2024
КОИ УТВРДЕНИ НЕДОСТАТОЦИ ПРИ ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР КАЈ БИЗНИС ОПЕРАТОРИ СО ХРАНА ПОДЛЕЖАТ НА ПРЕКРШОЧНА ОДРЕДБА- ГЛОБА?-ОПШТИ И ПОСЕБНИ БАРАЊА ЗА ХРАНА И ХИГИЕНА НА ХРАНА-
Online Бизнис средби, 18.04.2024
Меѓународни деловни средби “Meet4Business MEGRA 2024” во областа на градежништво, архитектура и енергија, од 18-19 април 2024 г., Горна Радгона, Р. Словенија, xибриден настан
Online Бизнис средби, 19.04.2024
Меѓународни деловни средби “GreenTech Days meet Future of Building 2024” од областа на животната средина, енергијата, енергетската ефикасност, градежништвото и инфраструктурата, од 17-19 април 2024 година, (xибриден настан), Виена, Австрија
Семинар, 19.04.2024
КАКО ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ОСНОВОТ ЗА ОТКАЗ ОД СТРАНА НА РАБОТОДАВАЧОТ (ЛИЧНИ ПРИЧИНИ НАСПРОТИ ПРИЧИНИ НА ВИНА)? ДАЛИ Е ПОТРЕБНО ДА СЕ ОБРАЗЛОЖИ ОТКАЗОТ КОЈ ЕДНОСТРАНО ГО ДАВА РАБОТНИКОТ?НА КОИ ЕЛЕМЕНТИ МОРА ДА СЕ ВНИМАВА ПРИ СКЛУЧУВАЊЕТО НА СПОГОДБА?
Саем, 19.04.2024
ПОКАНА за учество на саем и Б2Б „Денови на технологија и деловна соработка 2024 година“ - “Technology & Business Cooperation Days 2024”, Хановер, Германија, 22-25 април 2024, со физичко присуство - ЕЕН мрежа
Семинар, 19.04.2024
ПРИМЕНУВАЊЕ НА ЗАКОНСКИТЕ ПРОПИСИ ПРИ ЗАВЕДУВАЊЕ НА БАРАЊА ЗА ГОДИШЕН ОДМОР, РЕШЕНИЈА ЗА ГОДИШНИ ОДМОРИ И РЕШЕНИЈА ЗА ПРОПОРЦИОНАЛЕН ДЕЛ ОД ГОДИШНИОТ ОДМОР ПРЕКУ ПРАКТИЧНИ ПРИМЕРИ, ИСКУСТВА И СЛУЧАИ ОД ПРАКСА
Семинар, 22.04.2024
„КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ ЗА УСПЕХ ВО БИЗНИСОТ“
Семинар, 29.04.2024
-Суспензија на работник до конечна  судска одлука; - Прекувремена работа; - Право на дополнителна работа; - Одлагање од извршување на конечна одлука до донесување на судска одлука; - Празници, слободни денови и исплата на дневници
Семинар, 14.05.2024
САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТ - ТРАНЗИЦИЈА ОД  ISO/IEC 27001:2013 на ISO/IEC 27001:2022
Повик, 15.05.2024
Повик за грантови за енергетска ефикасност за МСП до 10.000 евра - EENergy повик https://eenergy.grantplatform.com, Enterprise Europe Network
Брокерски настан, 16.05.2024
Покана за учество на меѓународни Б2Б состаноци од области на синиот раст, заштита на животната средина, одржлив туризам и социјална кохезија, во Шибеник, Хрватска на 16.05.2024 година
Семинар, 30.05.2024
КАКО ОД КОНФЛИКТ ДО СОРАБОТКА: СТРАТЕГИИ ЗА КОМУНИКАЦИЈА ВО ТИМОВИ
Конференција, 13.06.2024
Конференција и деловни средби: Продлабочување на економската соработка меѓу Грција и Северна Македонија
Брокерски настан, 18.06.2024
Покана за учество на брокерски настан “Tech4SmartCitie” - https://tech4smartcities-2024.b2match.io/ на 18 јуни 2024 година, Брисел, со физичко присуство - Enterprise Europe Network