Претседателот на Клубот на извозници учествуваше на Самитот за глобална трговија во Дубаи
➢ Актуелно (21.09.2023, во 10:13:00)
👁 Прочитано: 543
Претседателот на Клубот на извозници учествуваше на Самитот за глобална трговија во ДубаиКликни за повеќе

На 19 и 20 септември во Дубаи се одржа Самитот за глобална трговија и ланци на снабдување организиран од престижната британска групација "Економист", на кој учествуваше претседателот на Клубот на извозници при Стопанската комора, проф. д-р Дарко Лазаров.

Главни покровители на самитот беа глобалните финансиски лидери ЏП Морган и Сити Банк, SAP, DP World и Axellext. 
На настанот учествуваа повеќе од 500 учесници од целиот свет, а говореа над 100 бизнис лидери од големи глобални корпорации како Тојота, Фереро, ГАНТ, Шнајдер, Астра Зенека, Јонсон и Јонсон и други; креатори на политики од Европа, Азија и Африка; претставници на меѓународни организации како Светска трговска организација, Европска комисија, Светска царинска организација, УНКТАТ, ЕБОР, ОЕЦД, ООН, Развојна Банка на Азија и други; претставници на стопански комори и бизнис асоцијации; еминентни професори од престижни светски универзитети; и глобални претприемачи. Настанот беше отворен од страна на Министерот за трговија и Министерот за инвестиции на ОАЕ.

Главни теми на самитот беа предизвиците на глобалната трговија, глобализацијата и новите трговски политики, и поврзувањата на МСП во глобалните ланци на снабдување.

Претседателот Лазаров имаше повеќе средби со претставници на компании, комори и меѓународни организации, при што, оствари и средба со преставникот на DP World на која средба разговараа за можностите за користење на услугите на "Trade Finance" програмата од страна на македонските извозни компании

Служба за информирање при Комората