Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за медиумиII. ЦЕЛИ, НАЧЕЛА И ОСНОВНИ РЕШЕНИЈА НА ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ

Целта на законот е да се зајакне улогата на печатените медиуми особено неделните, месечните и локалните медиуми и да се зголеми финансиската поддршка за нив бидејќи за разлика од дневните медиуми, овие медиуми немаат приходи од огласите на државните институции.Со предложениот закон се стимулираат неделните, месечните и локалните медиуми и оние весници кои што се објавуваат на јазикот на националностите во Република Северна Македонија да продолжат со своето работење и издавање на својот јазик.

Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за медиуми, по скратена постапка.pdf

Контакт лице: Ана Стерјовска
Телефон: ++ 389 2 3244037
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: ana@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015

Стопанска комора на Северна Македонија, ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13, 1000 Скопје