18.11.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ПОРАКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СТОПАНСКА КОМОРА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА – БРАНКО АЗЕСКИ
Почитувани,И покрај тешките кризи кои не опкружуваат во моментот, концептот за „Комора на иднината“ се остварува со забрзано темпо. Водечкиот приоритет да се свртиме кон компаниите почна да ги дава своите резултати. Само да наброиме:Прво, акцијата за...
11.11.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ПРОДОЛЖУВА ПОСЕТАТА НА АЗЕСКИ НА КОМПАНИИ ОД ИСТОЧНИОТ РЕГИОН
Денеска (11.11.2021 година) претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија, Бранко Азески, во придружба на потпретседателите на Комората, Глигор Цветанов и д-р Елена Милевска-Штрбевска, ќе оствари работни средби во Виница и во Штип со комп...
08.11.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
„АДОРА“, „ПЕКАБЕСКО“ И „МАКПРОГРЕС“ ИМ ЈА КАЖАА ВИСТИНАТА НА БАЛКАНСКИТЕ ЛИДЕРИ
Фактите за пречките во меѓусебната размена беа пресудни претседателот Вучиќ да изјави: „Фрустрирачки е она што ќе го договориме да не можеме до крај да го исполниме“ Белград, 4.11.2021 година. Палата „Србија“, состанок Вучиќ-Рама-Димитров, наспроти 15 бизнисмени од Србија, Северна Македонија и од Албанија. По отворената дискусија за проблемите при протокот на стоки и на услуги, со кои секојдневно се среќаваат биз...
01.11.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ВЕСЕЛА МАТЕМАТИKА 2
ЕУ И НИЕ - НЕ СЕ ЗНАЕ КОЈ КОГО „МАФЛОСУВА“, ТИЕ НАС ИЛИ НИЕ НИВ. ЧЕКОР НАПРЕД, ТРИ НАЗАД, КАКО РАКОВИТЕ ВО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ОД МОЕТО ДЕТСТВО КОИ ИСЧЕЗНАА ВО НАЛЕТОТ НА ТЕХНОЛОШКИОТ НАПРЕДОК И УНИШТУВАЊЕТО НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНАВеселата математика од предизборната кампања опишана во претходната колумна продолжува. Бројките варираат како на нишалка, исто како и фактите. Некако во сенка на локалните избори, помина самитот на Европската Унија и Западен Балкан на Брдо кај Крањ ...
25.10.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Весела математика
Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување? А реалноста е следна: нашата лок...
18.10.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ИН ВИНО ВЕРИТАС
Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавм...
15.10.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ТАНДЕМ ЗА НАПРЕДОК
Позитивен пример кој треба да влијае на промената на нашиот менталитет, што е основ за напредок на нашата држава. Менталитетот на луѓето го одразува нивниот карактер, нивната личност, а менталитетот на народот се одразува на состојбите во општеството во целост. Она што е сигурно е дека менталитетот е делот од луѓето кој најтешко се менува. Да се влијае на промен...
26.08.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ВЛАДАТА И КОМОРАТА КОНЕЧНО УСПЕАЈА – 211 ФИРМИ ЌЕ ГО ВОВЕДУВААТ МОДЕЛОТ НА ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ
ОГРОМЕН НАПРЕДОК ВО ИМПЛЕМЕНТАЦИЈАТА НА МОДЕЛОТ НА ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ – ОД 11 ДО 211 НОВИ ФИРМИДеновиве вниманието ми го привлече еден билборд на кој три наши фирми, истакнати членки на Стопанската комора на Северна Македонија „Костал“, „ЛТХ Леарница“ и „ОДВ Електроник“ повикуваат на упис на четврта генерација на ученици за техничар за произво...
16.08.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ЗА КОГО СЕ МЕКИЦИТЕ ОД СТРАЖА
Сметам дека нелогичностите поврзани со определени појави или случувања кои ги нарекуваме апсурди се често тема која сите ја одбегнуваат затоа што се врзани за непријатни или несакани случувања во минатото или денес. Јас сметам дека за таквите апсурди...
14.06.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ЈАГОДА ЈА ДОБИ НЕРАБОТНАТА НЕДЕЛА, МИЛА ЈА ЗАСИЛУВА АКТИВНОСТА, ВЕНКО ДОБИ ПАУЗА, БИЗНИСОТ СЕ ПРЕСТРУКТУИРА
Паузата во борбата против корона вирусот, бизнисот ја користи за свое преструктуирање и за непосредни контакти со компаниите кои беа запоставени во изминатиот периодРаде Кончар Сервис, беше првата членка што во март 2005 година ја стави стаклената плочка со обележјето на Стопанската комора на Македонија на својата влезна врата. Во услови кога Комората беше на најниското ниво  тоа беше акт за почит и поздравување...
<<  <  1    >  >>