19.10.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА КОНКУРЕНТНА ЕКОНОМИЈА
Еден од основните предизвици на секоја национална економија е како до поголем економски раст и како да се искористат потенцијалите и конкурентните предности на сите чинители во економијата. Европската унија веќе одамна го воведе концептот Паметна спе...
22.09.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
Еурочемберс ја поддржа одлуката на Советот за конкурентност на Европската унија за целосно функционален европски пазар
Стопанските комори-членки на Еурочемберс (Асоцијацијата на европските стопански комори), го поздравија заклучокот на Советот за конкурентност на Европската унија да се стави фокусот за поддршка на економијата на ниво на единствен европски пазар и под...
18.09.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ГРАДЕЖНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛЦИ ПРЕКУ ПРОЕКТОТ „ТРАИНЕЕ“
Како дел од Потпрограмата „Енергетска ефикасност“ - „Хоризонт 2020“, на 18.9.2020 година, во хотелот „Александар Палас“, се одржа Конференција каде беа претставени алатките развиени во рамки на Проектот, а кои треба да помогнат во натамошното градење...
04.09.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
Зелениот договор на Европската унија
Зелениот договор на Европската унија е новата стратегија за раст на Европската унија, кој ќе ѝ помогне на ЕУ да ги намали испуштањата на гас, притоа создавајќи работни местаКако дел од дефинирањето на следните приоритети, Европската комисија преку процес на консултации ја креира Стратегијата на Европската унија во рамки на која се даваат насоките до сите земји-членки и земји кои се во процес на преговори за членство кад...
12.08.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
Хоризонт Европа – Нова програма на ЕУ за конкурентност и иновации
Европската комисија е во финална фаза на подготовка и објавување на програмите кои треба да се реализираат во новиот седумгодишен период кој започнува од јануари 2021 година и ќе трае до декември 2027 година.Една од најзначајните програми  која ќе би...
05.08.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ПОВИК ВО РАМКИ НА ИНСТРУМЕНТОТ ЗА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА
Последен повик во рамки на Хоризонт 2020 во рамки на програмата за период 2014-2020 година за аплицирање на проекти во фаза1 и фаза 2 на Инструментот за мали и средни претпријатија (SME Instrument)Инструментот за мали и средни претпријатија или СМЕ инструмент како една од најповолните алатки за компаниите во форма на грант e достапен како дел од програмата Хоризонт 2020, а тоа е инструмент кој континуирано има отворен повик за компаниите да ап...
29.07.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ПОВИК ЗА "БРЗА ПАТЕКА ДО ИНОВАЦИИ"
Последен повик во рамки на Хоризонт 2020: “Брзата патека до иновација“ (Fast Track to Innovation) со краен рок 27 октомври 2020 годинаВо рамки на Европската програма за истражување и развој – Хоризонт 2020, континуирано се објавиваат повици за аплицирање на проекти кои имаат за цел да им помогнат на компаниите полесно да дојдат до средства за реализирање на иновативни проекти. Маке...
21.07.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
НОВ СЕДУМГОДИШЕН ЕУ БУЏЕТ-МОЖНОСТ ЗА ФОНДОВИ И ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ
Маратонски преговори-постигнат историски договор за новиот седум годишен буџет на ЕУ вреден 1.824 милијарди евраЛидерите на 27 земји-членки на Европската унија постигнаа историски договор за пакетот корона-помош и буџетот на ЕУ во следните 7 години во износ од 1,824 милијарди евра од кои 1.074,3 милијарди евра се за седумгодишниот буџет од 2021 до 2027 година ...
16.07.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
НОВАТА РАМКА ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕВРОПСКАТА УНИЈА – ПРЕДИЗВИК ИЛИ ПРЕЧКА ЗА БИЗНИСОТ
Македонската економија опстојува во период на криза предизвикана од пандемијата која се рефлектираше и на економиите на светско ниво, но светла точка е фактот дека се отвораат и можности за македонските компании. Со отворање на процесот на пристапнит...
20.05.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ОДОБРЕН ПАКЕТОТ ПОМОШ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ДРУГИТЕ СОСЕДНИ ЗЕМЈИ НА ЕУ
Пакет финансиска помош од Европската унијаСоветот на ЕУ попладнево го одобри пакетот финансиска помош за десет соседни земји, меѓу кои и Северна Македонија. Пакетот помош изнесува над три милијарди евра макрофинансиска помош за земјите од Западниот Балкан, плус Грузија, Јордан, Молдавија, Ту...
<<  <  1    >  >>