14.06.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ЈАГОДА ЈА ДОБИ НЕРАБОТНАТА НЕДЕЛА, МИЛА ЈА ЗАСИЛУВА АКТИВНОСТА, ВЕНКО ДОБИ ПАУЗА, БИЗНИСОТ СЕ ПРЕСТРУКТУИРА
Паузата во борбата против корона вирусот, бизнисот ја користи за свое преструктуирање и за непосредни контакти со компаниите кои беа запоставени во изминатиот периодРаде Кончар Сервис, беше првата членка што во март 2005 година ја стави стаклената плочка со обележјето на Стопанската комора на Македонија на својата влезна врата. Во услови кога Комората беше на најниското ниво  тоа беше акт за почит и поздравување...
01.06.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ГИМ И ФИНКИ ГО ВИДОА БРАНКО, КОПАОНИК СТАНА РЕКА, НОВА ИЗМИСИЦА НА БИРОКРАТИЈАТА „НЕ ПОТПИШУВАМ НИШТО, ДА НЕ ОДАМ ВО ЗАТВОР
ФИНКИ го виде Бранко, но за новата зграда ќе причека веројатно подолго време. ГИМ потврди дека се прошири низ целиот Западен Балкан и достигна 350 вработени, а Копаоник за прв пат, наместо на планина, се одржа покрај две реки Неделава што измина како да не врати во нормалниот живот пред пандемијата, иако мислам дека е тоа прерано. Па така некако, и мојата недела започна со учество на 28. издание на „Балканскиот Давос“, Копаоник Бизнис Форум, заедно со моите колешки Наташа...
17.05.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
РУСИЈА ГИ ПРИФАТИ ПРВИТЕ НАШИ ЕЛЕКТРОНСКИ СЕРТИФИКАТИ
СКСМ - Комора на иднината – САП системите - иднина на македонскиот бизнисI. Полека, но сигурно, Стопанската комора на Северна Македонија се претвора во Комора на иднината. После стратегијата за понатамошен развој, донесена во 2019 година, промената на Статутот, утврдените приоритети и новите кадровски решенија, јасно е де...
13.05.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
СКОПЈЕ, БЕЛГРАД ВИА ТРСТ
Економската соработка во регионот нема граници, и потенцијалите треба максимално да се искористат, а моите средби во овие неколку денови се најдобар доказ за тоа.Синоќа во Белград имав работна средба со оперативниот тим на Тиквеш за српскиот пазар пр...
10.05.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ТРИ Б - БИТИЌИ, БЕСИМИ И БЕКТЕШИ ГО ПРЕСЕКОА ГОРДИЕВИОТ ЈАЗОЛ НА БИЗНИСОТ
После десетици години се решава холдингот, неданочните давачки и царинските тарифи значајни за бизнисот!Да не избиеше кризата со коронавирусот, готово сигурно беше дека Комората ќе организираше комеморативен собир на 10-годишнината од поднесувањето на првата иницијатива за формирање на холдинг друштва во Северна Македонија. Тоа ќе беше пародија на изгу...
04.05.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
АПСУРД НАД СИТЕ АПСУРДИ
НЕКОГАШ ДА ГРАДИШ НА ТРИ КОНТИНЕНТИ, А ДЕНЕС ДА НЕ ЈА ГРАДИШ СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА Нелогичностите поврзани со определени појави кои ги нарекуваме „апсурди“ е тема која се избегнува, затоа што е врзана за непријатни случувања во минатото, но и денес. Сметам дека за нив мора отворено да се зборува, не за некој да се најде навреден ил...
26.04.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ЕНЕРОТ КОНЕЧНО ВО ФУНКЦИЈА НА ЈАВНО-ПРИВАТНИОТ ДИЈАЛОГ
Измените на Законот за игри на среќа, но и на Законот за работни односи, кој моментално е поставен на ЕНЕРОТ со огромен број коментари, конечно докажаа дека е тој вистинската алатка што веќе ја препознаат компаниите и бизнис-заедницата. Сигурно на јавноста не ѝ е познато што е тоа ЕНЕР. Меѓутоа, за нас има огромно значење бидејќи тоа беше барање на бизнисот, во функција на подобрување на јавно-приватниот дијалог. Помина многу време на падови и подеми на неговото користење, но денови...
13.04.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
НИКОЛА ЉУШЕВ ЌЕ ГО ПРЕДВОДИ СОВЕТОТ ЗА НАПРЕДНИ ТЕХНОЛОГИИ ВО КОМОРАТА
ПЕТАР ШТЕФАН - СОВЕТОТ ЗА СТРАНСКИ ИНВЕСТИТОРИ, ПРОФ. ДР. ГЛИГОР БИШЕВ - ИНСТИТУТОТ ЗА ПРЕТПРИЕМНИШТВО, А М-Р ВИКТОР ВЛАШКИ - БИЗНИС ЦЕНТАРОТ ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА1.    Продолжува кадровското доекипирање во Комората, кои ќе го диктираат нејзиниот развој во наредниот период. Овие совети ќе бидат моторната сила за целата бизнис заедница и ќе ги отворат перспeктивите за развој на бизнисот во наредните години како...
09.04.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ВОДЕЧКАТА ПЕТОРКА БИЗНИСМЕНИ ВО РАКОВОДСТВОТО НА КОМОРАТА
М-р Живко Мукаетов, Хари Костов, Андреја Јосифовски, Илија Гечев и проф. д-р Кочо Анѓушев ги предводат компаниите кои прават годишен обрт над милијарда евра, вработуваат над 5.300 лица и со години се во врвот на листата на најуспешни компании.Актуелната пандемија го помести кадровското доекипирање на Комората за една година. Едногодишното искуство покажа дека здравствено-економската криза е многу потежок проблем отколку што претпоставуваме во март минатата година. Иако нашите членки покаж...
05.04.2021, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ВАКЦИНИТЕ НА ВУЧИЌ ГО ОБЕДИНИЈА ЗАПАДНОБАЛКАНСКИОТ БИЗНИС
Со Србија патиштата ми се вкрстија во јуни 1988 година. Дотогаш низ неа само транзитирав. За да запознаеш една земја, треба да имаш контакт со обичните луѓе. Нормално, првиот обичен српски човек беше мојот возач Душко Јеловац, еден 50-годишен господи...
<<  <  1    >  >>