26.07.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
СИНЕРГИЈА ВО ДЕЛУВАЊЕТО
Бизнисот и образованието треба да се нераскинлива алка во градењето на економски развиена држава. Економски развиената држава се потпира на здравиот бизнис, а бизнисот се потпира на силното образование. Тоа значи градење економија втемелена на знаење...
05.07.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ГАЛЕБОТ ЛИВИНГСТОН, БИЗНИСОТ И ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ
Реформи, зголемување на буџетот за образование, наука, истражувања и иновации, подигање на достоинството на професорите, соработка со бизнисот, зајакнување на вештините и практична обука за студентите и предвидување на идните потребиПостојат многу отворени теми кога станува збор за високото образование, но мора да признаеме дека во последно време високото образование и бизнисот сè повеќе се приближувaат еден кон друг. Технологијата доживува вртоглав раст, а бизнисот е брз и дина...
10.06.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ОБУЧЕН И СТРУЧЕН КАДАР ШТО ЈА ПОЗНАВА КОМПАНИЈАТА
Хајделберг институтот, АБИТ и „Балканска недела на бизнисот’’Факт е дека пандемијата со корона вирусот покрај здравствена, наметна и економска криза, што резултираше со намалување на бројот на работниците во преработувачката индустријата, но и во другите дејности. Бројот на работниците во индустријата во првио...
15.05.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ЗА УСПЕХ ПОТРЕБЕН E ТИМ
Што добиваат, а што губат компаниите со новиот предлог Закон за стручно образование и обука Работодавачите се директните корисници на стекнатите знаења и вештини на завршените ученици од стручното образование и обука и затоа од исклучителна важност е тие активно да учествуваат во создавањето на стручниот кадар преку зголемената вклученост в...
09.05.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ЗА ТАНГО СЕ ПОТРЕБНИ ДВАЈЦА
Што добива, а што губи стручното образование, со новиот предлог Закон за стручното образование и обукаФункционалноста и реализацијата на стручното образование и обука подразбира партнерски однос и проактивно заедничко учество на главните актери во процесот. Но апсурд е, да имаш партнер во реализацијата на стручното образование кој со години го гради ...
22.04.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
НИКОГАШ, РЕТКО, ПОНЕКОГАШ, СЕКОГАШ
Економијата, технологијата и глобалниот пазар речиси секојдневно се менуваат, а процесите на менување уште повеќе ги поттикна пандемијата со корона-вирусот. Состојбите бараа брзи промени и во образовниот процес за да можат да се следат тековните пром...
02.04.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
КОНЗОРЦИУМ ОД ЕДНА УСТАНОВА ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА И ДВЕ КОМПАНИИ
Стручен кадар по мерка на бизнисотРегионалниот фонд за предизвици како уникатен инструмент за финансирање на инвестиции во опрема и инфраструктура за проекти кои го подржуваат учењето преку работа или дуалниот модел на образование има за цел да поттикне развивање  стручни и практични...
17.03.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ФОНДОТ ЗА ПРЕДИЗВИЦИ, СТРУЧЕН КАДАР ЗА БИЗНИСОТ И ВРАБОТЛИВОСТ
Дали ја разбираме и дали сакаме да ја разбереме целта на стручното образование и обука?Економски развиените земји во суштина се темелат на развиен систем на стручно образование и квалитетна практична обука. Но, за да биде тоа така, тие се свесни дека  се потребни одржливи финансиски средства и затоа вложуваат во образованието. Само за ...
18.02.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
УЧИ ПАМЕТНО РАБОТИ СТРУЧНО – МИНИСТЕРКАТА ЦАРОВСКА НА ТРИБИНА ВО ПРИЛЕП И БИТОЛА ЗА СРЕДНОТО СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ
На 18.02.2021 година, во организација на Министерството за образование и наука со поддршка на општините од пелагонискиот плански регион и Стопанска комора на Македонија, одржаа трибини со засегнатите страни од процесот на обезбедување на квалитетно с...
10.02.2021, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
СТРУЧНО Е КЛУЧНО
Со почетокот на здравствената криза, минатата година, како резултат на КОВИД-19 вирусот, покрај здравството на удар се најде и образованието. Уште на почетокот, по прекинот на наставата поради кризата, се јавија поделени мислења за продолжување на ре...
<<  <  1    >  >>