24.05.2022, Актуелно
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ АЗЕСКИ НА ГЛАВНИОТ ПАНЕЛ НА ПРВИОТ „OPEN BALKAN FORUM“ ВО БЕЛГРАД
Претседателот на СКСМ Бранко Азески, денеска (24.5.2022 година) во Белград ќе биде панелист на централниот панел на првиот „Open Balkan Forum“, кој ќе се одржи во хотелот Хилтон. Останати учесници на главниот панел ќе бидат српскиот министер за граде...
23.05.2022, Актуелно
ПИШУВАЊАТА НА ХАРИ КОСТОВ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДРЖАВАТА – АБЕ, АЈДЕ, ПУЛИ СИ ЈА РАБОТАТА...
Доколку компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон „абе, ајде, пули си ја работата“. Најновата анкета на Стопанската комора за проблемите со кои се соочува бизнис-секторот во постапките пред администрацијата јасно потврдува дека ни се потребни сериозни реформи.Месеци наназад, во интензивна комуникација со компаниите, слушнав стотина ...
20.05.2022, Актуелно
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗНАЕЊАТА НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА ЗА СИСТЕМОТ ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА
За успешно и непречено работење на институцијата, секој вработен во институцијата има значајна улогa, а знаењата, вештините, компетенциите, па и талентот на вработените се приоритетен ресурс на компанијата и мора континуирано да се развиваат и надогр...
19.05.2022, Актуелно
ПРОМОЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ОДГЛЕДУВАЧИ, ПРОИЗВОДИТЕЛИ И НА ПРИДРУЖНИ ЧЛЕНКИ ВО ИНДУСТРИЈАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ КАНАБИС
 Претседателот на Асоцијацијата на одгледувачи, производители и на придружни членки во индустријата за медицински канабис при Стопанската комора на Северна Македонија, Орце Јорданов, и оперативниот координатор, Игор Ангелески, на 15.5.2022 година беа...
19.05.2022, Актуелно
АНА ТАНЕВСКА ЃОРЃИЕВСКА: ХОТЕЛИЕРСТВОТО НЕ ПАМЕТИ ВАКВА КРИЗА ОД КРАЈОТ НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА
претседателката на Здружението на угостителството и туризмот при Комората во интревју за неделникот ФокусАНА ТАНЕВСКА ЃОРЃИЕВСКА: ХОТЕЛИЕРСТВОТО НЕ ПАМЕТИ ВАКВА КРИЗА ОД КРАЈОТ НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНААна Таневска Ѓорѓиевска, претседателка на Здружението за угостителство и туризам, предупредува дека ние сме убедливо најлошата земја во регионот во туризм...
18.05.2022, Актуелно
ТРЕБИЊЕ ДОМАЌИН НА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА „ЗАЈАКНУВАЊЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ТУРИСТИЧКИ ПРОИЗВОДИ“
Панелистите на конференцијата со заедничка порака - Регионалната соработка и заедничкиот туристички производ се клучот за успехотВо рамки на Коморскиот инвестициски форум ЗБ6 - Проект за коморско партнерство за Западен Балкан (КВП проект), во текот на вчерашниот ден Комората за надворешна трговија на Босна и Херцеговина беше домаќин на конференцијата за „Зајакнување на региона...
18.05.2022, Актуелно
Одржан вториот Меѓународен инвестициски форум во Русе, Бугарија, во рамки на проектот „Газели“
Во организација на Трговско-индустриската комора од Русе со партнерските организации од Северна Македонија, Грција и Кипар, а во рамки на проектот „Газели“ - „Организирање на забрзан раст за потенцијалните иновативни мали и средни претпријатија (МСП)...
18.05.2022, Актуелно
OТВОРЕНИ ДЕНОВИ НА СРЕДНИТЕ СТРУЧНИ УЧИЛИШТА ЗА ДЕВЕТТООДДЕЛЕНЦИТЕ
Започна втората фаза од кампањата “Учи паметно, работи стручно“ преку која младите деветтоодделенци ќе се запознааат со предностите на стручното образование кое претставува пасош за иднината на младите. Кампањата „Учи паметно, работи стручно“, веќе в...
16.05.2022, Актуелно
КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА И ЕБРД: 2 МИЛИОНА ЕВРА ЗА МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ
Со нова кредитна линија од 2 милиони евра Комерцијална банка ќе ги поддржи малите и средните претпријатија за поттикнување на нивните бизниси во пост-ковид периодот. Кредитната линија е обезбедена од Европската банка за обнова и развој, а е дел од но...
13.05.2022, Актуелно
„Брако“ инвестира во еколошки технологии и производни капацитети
Дел од содржината е преземена од МИА.мкВо присуство на претставници на локалната и централната власт, како и претставници на бизнис заедницата, меѓу кои и претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија, Бранко Азески, компанијата „Брако“ од Велес денеска ја претстави новата еко...
<<  <  1    >  >>