16.05.2022, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
Успешна приказна во рамки на ЕЕН проект
НЕАПОЛ - На 14 мај 2022 година, на барање на претседателот на МОША (Македонско здружение за заштита при работа), Милан Петковски, регионалната дирекција на Кампанија за Инаил, во соработка со Централната дирекција за планирање и комуникација и Центра...
03.09.2021, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ПОТРЕБНИ ЗАКОНСКИ ИЗМЕНИ ЗА ДА СЕ СТИМУЛИРА ПОБАРУВАЧКАТА ЗА ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНО ГРАДЕЊЕ
Јакнењето на капацитетите и конкурентноста на компаниите членки е една од основните заложби на Стопанската комора, како најстара и најбројна бизнис асоцијација во земјата. Во рамки на таквите заложби, имплементираме проекти кои се од интерес за бизни...
31.08.2021, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ПРЕКУ НОВ ТРИГОДИШЕН ПРОЕКТ ДО УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО
Почнува проектот „Одржливи енергетски вештини во градежништвото: видливи, валидирани, вреднувани – SEEtheSkills“Конференцијата со наслов „Како до видливи, валидирани, вреднувани и до одржливи вештини за енергетска ефикасност во градежништвото?“, која се одржа во Хотелот „Александар палас“, го означи почетокот на примената на европскиот проект „SEEtheSkills – о...
14.06.2021, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ВОВЕДУВАЊЕ НА НАПРЕДНИ ВЕШТИНИ ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ВО ГРАДЕЖНИОТ СЕКТОР
Како дел од Европската програма за истражување и иновации „Хоризонт 2020“, Стопанската комора на Северна Македонија од 1 јуни 2021 година започнa со реализација на проектот: „ Одржливи енергетски вештини во градежништвото: видливи, валидирани, вредну...
05.04.2021, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
Објавен првиот повик за компаниите во рамките на новата седумгодишна европска програма за истражување и развој „Хоризонт Европа“
Европската комисија започна со објавување повици за проекти во рамките на програмата за истражување и развој „Хоризонт Европа“, програма која е дефинирана за следниот седумгодишен период (2021 – 2027 година).Стопанската комора на Северна Македонија, ...
23.12.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
III. ЕУ преговори – што добиваме со отпочнување на преговорите, а што губиме ако не отпочнеме со преговорите
Отпочнувањето на преговори за да се стане дел од Европското семејство за Македонија не значи само усогласување на европското законодавство, туку и имлементација и примена на истото. Фактот што самото отпочнување на преговорите значи дефинирање на рам...
16.12.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ЕУ - ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ
II: Историјатот на Република Северна Македонија на патот кон ЕУ По прогласувањето на независноста во јануари 1991 година, стратешки интерес на Република Северна Македонија е членството во Европската Унија. Остварувајќи ја оваа определба, Република Македонија се легитимира како партнер од доверба и како сојузник н...
09.12.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
I. ИСТОРИЈАТ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА
Европската Унија е геополитички ентитет кој покрива голем дел од европскиот континент. Основана е врз база на голем број договори, преку кои го постигнува својот просперитет, и од првичните 6 земји сега брои 27 земји членки. Претставува економска и п...
19.10.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА КОНКУРЕНТНА ЕКОНОМИЈА
Еден од основните предизвици на секоја национална економија е како до поголем економски раст и како да се искористат потенцијалите и конкурентните предности на сите чинители во економијата. Европската унија веќе одамна го воведе концептот Паметна спе...
22.09.2020, ПРОЕКТИ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ
Еурочемберс ја поддржа одлуката на Советот за конкурентност на Европската унија за целосно функционален европски пазар
Стопанските комори-членки на Еурочемберс (Асоцијацијата на европските стопански комори), го поздравија заклучокот на Советот за конкурентност на Европската унија да се стави фокусот за поддршка на економијата на ниво на единствен европски пазар и под...
<<  <  1    >  >>