25.03.2023, Актуелно
ИНТЕНЗИВИРАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО БИЗНИС ЗАЕДНИЦАТА ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ НА ПОНУДАТА И ПОБАРУВАЧКАТА НА ВЕШТИНИ
Во организација на Советот за развој на тренингот и обуките при Стопанската комора во општина Кавадарци беше одржана втората тркалезна маса на тема: „Усогласување на понудата и побарувачката на вештини-клучен фактор за создавање профитабилни бизниси“...
24.03.2023, Актуелно
За одржлив развој на македонското рударство неопходни се стратегија и големи инвестиции
Ивица Талевски, претседател на МАР, во интервју за Македонско радио Неопходно е да се случи окрупнување на македонскиот рударски комплекс, како во поглед на концесиите, така и во делот на рударските компании, за дополнително да се динамизира процесот на модернизација преку вложувања во најсовремени технологии и стан...
22.03.2023, Актуелно
НЕМАЊЕТО ЈАСЕН ИЗБОР НА МОДЕЛ НА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА НОСИ СЕРИОЗНИ ЕКОНОМСКИ ПОСЛЕДИЦИ
Во своето обраќање Јовановски се осврна на главните модели на пазарна економија, осврнувајќи се на САД како земја со слободна пазарна економија и Германија како земја со координирана пазарна економија, при што потенцираше дека кај нас, 32 години се с...
20.03.2023, Актуелно
УСОГЛАСУВАЊЕ НА ПОНУДАТА И ПОБАРУВАЧКАТА НА ВЕШТИНИ-КЛУЧЕН ФАКТОР ЗА СОЗДАВАЊЕ ПРОФИТАБИЛНИ БИЗНИСИ
Советот за развој на тренингот и обуките при Стопанската комора, во салата на Локалната самоуправа во Штип,  ја одржа првата, од серијата планирани тркалезни маси, на тема: „Усогласување на понудата и побарувачката на вештини-клучен фактор за создава...
20.03.2023, Актуелно
Серафимовски: Поради нееднакви услови за работа на домашниот пазар, македонски компании работат како подизведувачи на странски компании
Интервју на Андреа Серафимовски, претседател на Здружението на градежништвото индустријата на градежни материјали и неметалите при СКСМ за порталот ЛокалноМакедонските градежни компании алармираат дека со ангажирањето на италијанскиот конзорциум „ИРД Инженеринг“ за надзор врз работата на американско-турскиот конзорциум „Бехтел и Енка“ кој ќе ги гради коридорите 8 и 10 само се продолжува досегашната пра...
17.03.2023, Актуелно
Младите во земјава да ја препознаат ЕУ, а државата да им обезбеди перспектива и европска иднина
Да се најде перспектива и мотивација, студентите коишто студираат во Република Словенија да се вратат во Република Северна Македонија, беше суштинска цел на денешниот настан и две панел-дискусии, насловени како „Враќање и задржување на домашниот млад...
<<  <  1    >  >>