Кризен штаб на Стопанската комора на Северна Македонија за справување со енергетската криза

Од работата на Кризниот штаб
22.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Стопанска комора во функција на домашните извозни компании
Кризниот штаб и Клубот на извозници од Стопанската комора на Северна Македонија во функција на поддршка на извозниците, остварија работна средба со компанијата Баџо ДООЕЛ од Богданци. Основана е како приватна компанија со македонски капитал во далечн...
15.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
ТЕВОКС-КОМ СТРУМИЦА СЕ ПРИДРУЖИ ВО КОМОРСКОТО СЕМЕЈСТВО
КРИЗНИОТ ШТАБ ВО ПОСЕТА НА ФИРМИ ОД СТРУМИЦА...
10.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Владата ќе излезе во пресрет на барањето на Комората целиот ланец на месната индустрија да биде покриен со субвенционирана електрична енергија
Стопанската комора се заблагодарува на поддршката и напорот на Владата за поддршка на бизнисите...
05.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Цената на струјата и инфлацијата предизвик и за Империал Тобако ТКС
Со оглед на случувањата на светско ниво предизвикани од ценовните осцилации на цената на електричната енергија, скапата електрична енергија се јавува како проблем и за Империал Тобако ТКС а.д. Скопје. На работниот состанок со Кризниот штаб, раководст...
04.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Државата не е виновна што светот е во криза и не треба да очекуваме голема поддршка, порача менаџментот на „БАС Тути Фрути“

Компанијата БАС Тути Фрути, која зазема значајно место помеѓу регионалните лидери за производство на PET амбалажа (шишиња и пакувања за хемиски препарати) како и сите останати компании на слободниот пазар се соочува со високи сметки за струја и не...

04.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Собранието излезе во пресрет на бизнисот, денеска усвоена ревидираната ПЕМ конвенција за извоз на пазарите на ЦЕФТА

На денешната 73-та седница Собранието на РСМ ја усвои ревидираната ПЕМ конвенција за извоз на пазарите на ЦЕФТА, што беше една од заложбите на Стопанската комора на Северна Македонија, во делот на одблокирање на закони од економскиот ресор кои се ...

03.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Во очекување сме на поддршка од државата
КОНТИ ХИДРОПЛАСТ - Гевгелија

Единстевена на македонскиот пазар во својата дејност, компанијата КОНТИ ХИДРОПЛАСТ- Гевгелија е сериозен потрошувач на електрична енергија поради техничко технолошкиот процес на производство кој е зависен од електрична енерија и за топење и за лад...

01.11.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Комората го поздравува отпочнувањето на производството на електрична енергија на Централата ТЕ-ТО

Стопанската комора на Северна Македонија го поздравува отпочнувањето на производството на електрична енергија на Централата ТЕ-ТО, која од денеска повторно започна со работа. ТЕ-ТО е еден од клучните капацитети во решавањето на енергетската криза ...

31.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Продолжуваат заложбите на Стопанската комора за поддршка на сите компании кои се на слободниот пазар на електрична енергија
Комората ја поздравува одлуката на Владата на РСМ за поддршка на компаниите од прехранбениот сектор

Кризниот штаб при Стопанската комора на Северна Македонија ја поздравува заложбата на Владата на Република Северна Македонија за носење на мерки за поддршка на компаниите како и последната Одлука за преземање на мерка при прогласена кризна состојб...

31.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
„ФЗЦ 11 Октомври“ го прекина производството, бара поддршка од државата

Фабриката за заварени цевки и профили ФЗЦ 11 Октомври А.Д. од Куманово, чии производи во 99% се наменети за извоз веќе два месеци не работ...

28.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Компанијата АГРИА Велес ја преживува најтешката година од своето постоење

Компаниите од месната индустрија се соочуваат со недоволен сточ...

28.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
И месната индустрија ја чека поддршката од Владата за субвенционирана струја

По најавите на Министерството за економија за поддршка на прехранбениот сектор и компаниите од месната индустрија и фармите одгледувачи на животни очекуваат да бидат вклучени во тој пакет. При посетите на „Естра Меин“, „Агриа“, земјоделската задру...

27.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Усогласување на царинските бариери во прехранбената индустрија за поуспешно пласирање домашни производи на светскиот пазар

Големата неизвесност е она што најмногу ги загрижува нашите компании, покрај високата цена на електричната енергија. Компаниите во следниот период не можат да ги планираат трошоците на производство што за нив преставува голем проблем во работата.<...

26.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗНИОТ ШТАБ ВО ПОСЕТА НА КРИСТАЛ ВЕЛЕС-ЕДИНСТВЕНИОТ МАКЕДОНСКИ КАПАЦИТЕТ ЗА ПРЕРАБОТКА НА СОНЧОГЛЕД, РЕПКА И СОЈА ВО ЗРНО

Кризниот штаб на СКСМ оствари средба со извршниот директор на компанијата “Кристал 1923 АД Велес“  Горанчо Лазов. Со оглед на случувањата на светско ниво предизвикани од ценовните осцилации на цената на електричната енергија, во моментов, скапата ...

26.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Кризниот штаб во посета на "Малина Велес"

Кризниот штаб посети и други компании во Велес, меѓу кои беше и фирмата" Малина Велес".

Струјата е скапа за сите. И за компаниите кои се на отворен, но и за оние кои се на регулиран пазар. “Малина Велес” иако се снабдуваат како мали потр...

18.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Кризниот штаб во посета на „Вивакс“: СЛЕДНАТА ГОДИНА НОСИ ГОЛЕМА НЕИЗВЕСНОСТ

Енергетската криза носи неизвесност и за компанијата „Вивакс“ , посебно од следната година кога им завршува договорот за набавка на електрична енергија. При посетата на Кризниот штаб, од страна на основачот и сопственик на компанијата Димитар Јоси...

16.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗНИОТ ШТАБ НА КОМОРАТА ВО ПОСЕТА НА “Млекара Здравје Радово” и “Пелистерка АД”
Зголемените трошоците за електричната енергија ја подјадуваат ценовната конкурентност на компаниите

На работната средба која Кризниот штаб ја имаше со г-дин Зоран Илоски, извршен директор на “Млекара Здравје Радово” и “Пелистерка АД” се разговараше за влијанието на енергетската криза врз овие две компании. Г-дин Илоски ја пренесе загриженоста за...

15.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗНИОТ ШТАБ НА КОМОРАТА ВО ПОСЕТА НА МАКСТИЛ СКОПЈЕ
Успешни компании – богата држава

Во економијата има циклуси. Периодите на кризи и економски раст наизменично се менуваат. Во таа смисла од голема важност е партнерскиот однос и соработката помеѓу државата и компаниите кои генерираат раст и додадена вредност. Само успешни, профита...

12.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗНИОТ ШТАБ НА КОМОРАТА НА СРЕДБА СО ТАБ МК
Неконкурентната цена на електричната енергија носи опасност од реалоцирање на производствените погони во регионот каде што цените на струјата се пониски и гарантирани

Зголемените трошоци на компаниите како последица од енергетската криза носи опасност од реaлоцирање на дел од погоните за производство во Словенија – ова денес го кажа директорот на компанијата  ТАБ д.д., Петер Верцко.

На денешниот соста...

11.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗЕН ШТАБ НА КОМОРАТА: На стопанството му се потребни брзи решенија

Она што најмногу ги загрижува нашите компании, покрај високата цена на електричната енергија, е и големата неизвесност, зашто не можат да ги планираат трошоците на производство во следниот период. Компанијата Либерти Скопје, една од најголемите ко...

09.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Кризниот штаб на СКСМ во поддршка на компаниите преку разни облици на делување

Кризниот штаб на СКСМ секојдневно превзема з...

08.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗНИОТ ШТАБ ВО ПОСЕТА НА УСЈЕ: ГЛАВНИОТ ФОКУС ГО СТАВАМЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА И ПОДДРШКА НА КОМПАНИИТЕ ПРЕКУ РАЗНИ ОБЛИЦИ НА ДЕЛУВАЊЕ

Кризниот штаб на Комората деновиве е во засилена комуникација со членките за директно, од прва рака, да се добие информации за состојбите во коишто работат компаниите во услови на енергетска криза. Посетата на цементарница „УСЈЕ“ членка на групаци...

07.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
КРИЗНИОТ ШТАБ НА СРЕДБА СО ЧАДИКОВСКИ: НЕ ПОСТОЈАТ МЕРКИ НА ШТЕДЕЊЕ, АКО ТРОШОЦИТЕ ЗА СТРУЈА СЕ 90% ОД ВКУПНИТЕ ТРОШОЦИ НА ПРОИЗВОДСТВО

Не постои бизнис и примена на мерки на штедење кои можат да го компензираат ценовниот шок, во индустрии каде трошоците за електрична енергија изнесуваат 90% од вкупните трошоци на производство. Таков е случајот и со ТГС„Технички гасови“, кој влегу...

06.10.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Поддршката на бизнисот за зачувување на работните места е клучна во овој период на енергетска криза

Компаниите чекаат поддршка од Владата и исполнување на нивните барања за надминување на последиците од енергетската криза. Анкетата што Комората ја направи кај компаниите покажа дека од следната година има голема непредвидливост и доколку кризата ...

28.09.2022, КРИЗЕН ШТАБ
Известување од Кризниот штаб на Стопанската комора на Северна Македонија до компаниите членки
Известување од Кризниот штаб на Стопанската комора на Северна Македонија...
23.09.2022, КРИЗЕН ШТАБ
ФОРМИРАН КРИЗЕН ШТАБ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
24/7 ДОСТАПНОСТ ЗА КОМПАНИИТЕ ВО СОВЛАДУВАЊЕ НА КРИЗАТА СО СНАБДУВАЊЕ СО ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

Претседателот на Стопнската комора на Северна Македонија донесе одлука со која се прогласи кризна состојба во работењето на Стопанската комора на Северна Македонија, која ќе трае од 15 септември 2022 година до 15 април 2023 година.

За спрове...