НА ДЕНЕШЕН ДЕН,11.06.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (11.06.2021, во 21:12:06)
👁 Прочитано: 80Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН,11.06.
11.6.1864 година, роден е Рихард Штраус, германски композитор и диригент.
11.6.1876 година, родена е Јанка Каневчева, македонска револуционерка.
11.6.1899 година, роден е Јасунари Кавабата, јапонски писател, добитник на Нобеловата награда во 1968 година.
11.6.1993 година, прикажан е за првпат филмот Jurassic Park, режиран од Стивен Спилберг, остварувајќи добивка од кино благајните од 502 милиони долари за само еден викенд од неговото прикажување.
11.6.2019 година, канадскиот премиер Џастин Трудо, го објавува планот за напуштање на употребата на пластика за еднократна употреба до 2021 година.
Служба за информирање при Комората