НА ДЕНЕШЕН ДЕН,05.05.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (05.05.2021, во 14:10:17)
👁 Прочитано: 57Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН,05.05.
5.5.553 година Јустинијан I го свикал Петтиот вселенски собор во Цариград.
5.5.1818 година е роден Карл Маркс, германски политички филозоф.
5.5.1891 година Петар Илич Чајковски диригирал на отворањето на концертната сала „Карнеги хол“ во Њујорк.
5.5.1920 година е роден Боро Андов, македонски поет за деца.
5.5.1988 година е родена Адел, британска пејачка.
Служба за информирање при Комората