НА ДЕНЕШЕН ДЕН,28.02.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (28.02.2021)
👁 Прочитано: 124Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН,28.02.
28.2.1533 година е роден Мишел де Монтењ, француски ренесансен писател и мислител.
28.2.1552 година е роден Јост Бирги, швајцарски часовничар и математичар.
28.2.1825 година е потпишан договор меѓу Русија и Велика Британија, со кој е определена границата меѓу Алјаска и Канада.
28.2.1934 година е основан Музејот на град Битола.
28.2.1980 година е роден Васил Зафирчев, македонски театарски и филмски глумец.
Служба за информирање при Комората