НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 05.12
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (05.12.2020)
👁 Прочитано: 111Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 05.12
5.12.1492 година Кристофер Колумбо го откри островот Санто Доминго во Карипското Море.
5.12.1848 година во цела Америка започна „златната треска“ откако американскиот претседател Џемс Полк објави дека во Калифорнија е пронајдено злато.
5.12.1901 година е роден Волт Дизни, американски аниматор и продуцент, творец на современиот цртан филм.
5.12.1931 година црква на Исус Христос Спасителот во Москва беше уништена по наредба на Јосиф Сталин.
5.12.1946 година е роден Хозе Карерас, каталонски оперски пејач.
Служба за информирање при Комората