НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 29.10
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (29.10.2020)
👁 Прочитано: 683Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 29.10
29.10.1906 година, роден е Фредрик Браун, американски писател.
29.10.1923 година, Турција е прогласена за република, Национален ден на Турција.
29.10.1924 година, роден е Збигњев Херберт, полски поет, есеист и драматург.
29.10.1944 година, во селото Горно Врановци, велешко, излезе првиот број на весникот „Нова Македонија“ на македонски јазик, орган на Народноослободителниот фронт на Македонија. Вториот број излезе во ослободениот град Битола, а од третиот број излегу
29.10.1971 година, родена е Винона Рајдер, американска глумица.
29.10.2013 година, пуштен е во употреба железничкиот тунел „Мармарај“ преку Босфор што ги поврзува Европа и Азија.
Служба за информирање при Комората