НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 26.10
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (26.10.2020)
👁 Прочитано: 325


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 26.10
26.10.1685 година, роден е Доменико Скарлати, италијански барокен композитор.
26.10.1765 година, роден е Јакуб Јан Риба, чешки композитор.
26.10.1911 година, родена е Махалија Џексон, американска пејачка, позната како „кралица на госпелот“.
26.10.1925 година, роден е Бошко Станковски, македонски политичар, поранешен претседател на Собранието на СРМ.
26.10.1974 година, роден е Дејан Лилиќ, македонски глумец и телевизиски водител.
26.10.1992 година, Перуанскиот печат соопшти дека познатиот археолог Валтер Алва пронашол непозната група од 15 камени пирамиди, опкружени со населби чија старост се пронеценува на 35 векови. Новооткриеното археолошко наоѓалиште зафаќа површина од т
26.10.2017 година, Џасинда Ардерн станува премиер на Нов Зеланд.
Служба за информирање при Комората