Унгарскиот диригент и композитор Иван Фишер направи заштитни маски кои ја подобруваат акустиката
➢ Актуелно (13.09.2020)
👁 Прочитано: 3178
Унгарскиот диригент и композитор Иван Фишер направи заштитни маски кои ја подобруваат акустиката

Унгарскиот диригент и композитор Иван Фишер направи заштитни маски кои го подобруваат квалитетот на звукот и кои ќе им овозможат на посетителите на концертите за време на пандемијата со КОВИД-19 да уживаат во подобра акустика.

Овие маски имаат две пластични чаши во форма на дланка. Чашите се прицврстени на конци што го држат платното на маската, дизајнирана да се завитка околу ушите на лицето што ја носи.

Изумот на диригентот на фестивалскиот оркестар во Будимпешта се чини дека е популарен меѓу посетителите на концертите, кои тврдат дека звукот на музиката е многу подобар кога се носи маска. На синоќешниот настап на овој оркестар можеле да се видат голем број на посетители кои носат акустична маска.

Акустичните маски може да се нарачаат преку веб-страницата на фестивалскиот оркестар во Будимпешта по цена од околу 22 евра (8.000 форинти), а достапни се во црно-бела верзија.

 

Служба за информирање при Комората