НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 19.8.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (19.9 .2023, во 08:28:06)
👁 Прочитано: 140Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 19.8.
19.8.1820 година, францускиот математичар и физичар Андре Мари Ампер ја објавил теоријата електромагнетното поле.
19.8.1851 година, во Њујорк, излезегол првиот број на дневниот весник „Њујорк дејли тајмс“, еден од најтиражните весници во светот.
Служба за информирање при Комората