НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 17.8.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (17.8 .2022, во 13:23:49)
👁 Прочитано: 45Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 17.8.
17.8.1593 година, турскиот султан Мурат III ѝ објавил војна на Австрија, која траела 14 години. Војната ја завршува неговиот внук Ахмед I.
17.8.1807 година, првиот американски пароброд, изработен од Роберт Фултон, тргнува на првото комерцијално поморско патување во светот.
Служба за информирање при Комората