НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 03.7.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (3 .7 .2022, во 15:10:05)
👁 Прочитано: 100Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 03.7.
03.7.321 година, римскиот цар Константин I, првиот римски владетел со христијанска вера, ја прогласува неделата за ден за одмор и верски обреди.
03.7.1421 година, роден е Џовани ди Козимо де Медичи, италијански банкар.
03.7.1883 година, роден е Франц Кафка, чешки писател.
03.7.1908 година, командантот на турскиот гарнизон во Ресен, Нијази-беј, со неговите единици излегол во илегала, со што започнала Младотурската револуција.
03.7.1949 година, во Скопје, во Македонскиот народен театар била изведена премиерата на операта „Продадената невеста“ од Беджих Сметана, а диригент бил Трајко Прокопиев.
03.7.1987 година, Себастијан Фетел, германски возач на Формула 1.
Служба за информирање при Комората