НА ДЕНЕШЕН ДЕН,18.03.
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (18.3 .2023)
👁 Прочитано: 140Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН,18.03.
18.3.1780 година е роден Милош Обреновиќ, српски кнез.
18.3.1844 година е роден Николај Римски Корсаков, руски композитор.
18.3.1871 година е неофицијалниот почеток на Париската комуна.
18.3.1900 година е основан холандскиот фудбалски клуб „Ајакс“.
18.3.1926 година е роден Ташко Белчев, македонски палеолингвист.
18.3.1938 година е роден Стојан Георгиев-Томовичин, македонски национален деец.
18.3.1959 година е роден Лик Бесон, француски филмски режисер.
18.3.1963 година е родена Ванеса Вилијамс, американска глумица и пејачка.
18.3.1996 година Амбасадата на САД во Скопје започна со издавање визи.
Служба за информирање при Комората