НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (25.11.2022)
👁 Прочитано: 141Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.11
25.11.1835 година, роден е Ендрју Карнеги, американски индустријалец.
25.11.1844 година, роден е Карл Бенц, германски автомобилски инженер.
25.11.1867 година, Алфред Нобел го патентирал динамитот. Патентните права му донеле големи приходи од кои и до денес се финансира наградниот фонд на Нобеловата награда.
25.11.1924 година, роден е Анте Марковиќ, последниот премиер на СФРЈ.
25.11.1935 година, роден е Миле Неделкоски , македонски поет.
25.11.1939 година, во Самобор, Хрватска, во печатницата на Драгутин Шпулер, излезе од печат збирката песни „Бели мугри“ од македонскиот поет и револуционер Кочо Рацин. Таа претставуваше стремеж за афирмација на македонската национална култура и на со
25.11.1948 година, роден е Тодор Бојаџиев, македонски композитор.
Служба за информирање при Комората