НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 21.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (21.11.2023)
👁 Прочитано: 169Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 21.11
21.11.1992 година, во Скопје е одржан Првиот конгрес на Лигата за демократија.
21.11.1658 година, роден е Хенри Персел, англиски барокен композитор.
21.11.1694 година, роден е Франсоа Волтер, француски писател, историчар и филозоф.
21.11.1783 година, направен е првиот лет со балон на топол воздух, летот траел 25 минути над Париз, го изведе францускиот физичар Жан Франсоа Пилатре Де Розиер.
21.11. 1875 година, роден е Никола Петров Русински, македонски социјалист и револуционер.
21.11.1898 година, роден е Рене Магрит, белгиски сликар.
21.11.1976 година, премиерно е прикажан филмот „Роки” во кој главната улога ја играше актерот Силвестер Сталоне.
Служба за информирање при Комората