НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 20.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (20.11.2023)
👁 Прочитано: 172Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 20.11
20.11.1851 година, родена е Маргарита Савојска, кралица на Италија.
20.11.1761 година, роден е Пиј VIII, римски папа.
20.11.1902 година, роден е Назим Хикмет, турски поет.
20.11.1906 година, роден е Живко Фирфов, македонски етномузиколог, педагог - диригент и музички деец.
20.11.1916 година, роден е Васил Куноски, македонски поет за деца.
20.11.1925 година, родена е Маја Плисецкаја, руска и советска балерина.
20.11.1925 година, роден е Роберт Кенеди, американски политичар.
Служба за информирање при Комората