НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 22.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (22.11.2020)
👁 Прочитано: 269


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 22.11
22.11.1458 година, роден е Јаков Обрехт, холандиски композитор.
22.11.1616 година, роден е Џон Волис, англиски математичар.
22.11.1890 година, роден е Шарл де Гол, претседател на Франција.
22.11.1913 година, роден е Бенџамин Бритен, англиски композитор и пијанист.
22.11.1963 година, во Далас е убиен американскиот претседател Џон Кенеди.
22.11.1984 година, родена е Скарлет Јохансон, американска глумица.
22.11.1986 година, победувајќи го актуелниот шампион Тревор Бербик со технички нокаут во втората рунда, Мајк Тајсон ја освоил шампионската титула во бокс во тешка категорија, во верзијата на WBC. На тој начин, на возраст од 20 години и четири месеци,
22.11.1991 година, египетскиот политичар Бутрос Бутрос-Гали е избран за генерален секретар на Обединетите Нации, со што стана прв Арап (и прв жител на Африка) избран на таа функција.
22 Ноември е Денот на Албанската азбука, им го честитаме на граѓаните припадници на албанската заедница во Република Северна Македонија.
Служба за информирање при Комората