НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 18.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (18.11.2020)
👁 Прочитано: 336


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 18.11
18.11.1874 година, роден е Крсте Петков Мисирков - македонски лингвист, историчар, фолклорист, етнограф, публицист и политички борец за македонската национална афирмација.
18.11.1903 година, САД потпишаа договор со Панама, со што добија неограничено право за користење на Панамскиот Канал.
18.11.1906 година, роден е Клаус Ман, германски писател.
18.11.1928 година, роден е Александар Ежов, македонски книжевен критичар.
18.11.1960 година, роден е Александар Донски, литературен преведувач, писател и историчар.
18.11.1991 година, српските сили го освоија хрватскиот град Вуковар, по 87-дневна опсада.
18.11.1997 година, делегација на Армијата на Република Македонија, при посетата на Турција, го пронајде и го фотографира крушевското црешово топче од периодот на Илинденското востание. Црешовото топче е пронајдено во Воениот музеј на Армијата на Турц
18.11.2012 година, Теодор III избран за патријарх на Коптската православна црква.
Служба за информирање при Комората