НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 27.10
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (27.10.2020)
👁 Прочитано: 420


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 27.10
27.10.1275 година е основан градот Амстердам.
27.10.1782 година е роден Николо Паганини, италијански виртоуз на виолина и композитор.
27.10.1787 година, Наполеон Бонапарта бил назначен за генерал на француската армија.
27.10.1858 година, роден е Теодор Рузвелт, претседател на САД.
27.10.1920 година, седиштето на меѓународната организација Лига на народите (основана е на 19.04.1919 година со задача да го зачува светскиот мир, колективната безбедност и политичката независност на земјите, членки на Лигата на народите) од Лондон
27.10.1920 година, роден е Стефан Наумов – Стив, народен херој на Македонија.
27.10.1923 година, роден е Рој Лихтенштајн, американски сликар.
27.10.1952 година, роден е Френсис Фукујама, американски филозоф, политичко-економски аналитичар и автор.
27.10.1971 година, Демократска Република Конго била преименувана во Заир.
27.10.1979 година, Свети Винсент и Гренадините добиле независност од Обединетото Кралство.
27.10.1999 година, фустанот на Мерилин Монро која го носела додека ја пеела песната „Happy Birthday Mr. President“ на претседателот на САД, Џон Кенеди, бил продаден за рекордни 1.267.500 долари, што претставува рекордна сума на пари потрошени во аукц
Служба за информирање при Комората