Бугарските туристички центри ова лето бележат загуби
➢ Актуелно (06.08.2020)
👁 Прочитано: 2992
Бугарските туристички центри ова лето бележат загуби

 Големите туристички центри изградени за потребите на масовен туризам на брегот на Црното Море во Бугарија, ова лето се празни. За да се пополни капацитетот на овие туристички центри потребни се по 100 чартер летови дневно, велат од Бугарската туристичка асоцијација, но состојбата во хотелските објекти во моментов е поразителна со само 15 % пополнети капацитети. Кон крајот на јули годинава, Бугарија регистрираше повеќе од 12.000 заболени од КОВИД -19, односно околу 330 дневно.

Приходите од секторот туризам во Бугарија изнесуваат 12 % од годишниот буџет и туризмот претставува значаен дел од економијата на оваа држава. Од Бугарската туристичка асоцијација повикуваат на итна финансиска помош од државата за целокупниот туристички сектор во Бугарија.

 

Служба за информирање при Комората