Во Црна Гора странски инвестиции од 241 милион евра, 23 отсто повеќе од лани
➢ Вести (10.09.2019)
👁 Прочитано: 1179Во Црна Гора странски инвестиции од 241 милион евра, 23 отсто повеќе од лани

Црна Гора бележи постојан пораст на нето странските инвестиции, кои изнесуваа 241 милиони евра до јули, што е за 23 проценти повеќе од претходната година, соопшти Централната банка на Црна Гора.

Структурата на инвестициите исто така се менува, така што од поранешниот огромен интерес за недвижнини, странските пари се насочени кон туризмот и банкарството.

Туризмот, банкарството, енергетиката и недвижностите се сектори во кои странските инвеститори најмногу инвестираат, при што нето странските инвестиции се зголемени за 23 проценти повеќе отколку во 2018 година.

Инвестициите во сродни активности, исто така, доведоа до раст на вработеноста.

Оваа година инвестирале дури 82 земји, а Азербејџан предничи со проектот Порто Нови, по што следат Унгарија, Руската Федерација и Холандија. паг/

https://mia.mk/ 2019-09-10 10:50:03, од Златко Шумковски