Обновливите извори на енергија се иднината, но треба да се инвестира во различни видови и типови на електрани
➢ Актуелно (09.03.2023, во 09:28:00)
👁 Прочитано: 520
Обновливите извори на енергија се иднината, но треба да се инвестира во различни видови и типови на електраниКликни за повеќе

Во печатеното издание на магазинот Економија и Бизнис за месец март, Групацијата на обновливи извори на енергија при Стопанската комора учествува со прилог во кој преку интервју, претседателот на Групацијата, Тодор Анѓушев сподели осврт за работата на Групацијата, став кон актуелната енергетска криза, елдорадото од фотоволтаични централи, како и препорака за пристап кон решавање на актуелниот проблем.

Групацијата Фероинвест, ЕВН Македонија и Хидро енерџи гроуп, како компании-членки на Групацијата на обновливи извори на енергија, ја презентираа тековната состојба во енергетскиот сектор во рамки на нивните компании, како и нивното портфолио составено од успешни енергетски проекти.

„Елдорадото за фотоволтаици, ако биде без контрола и без план, може да доведе до тоа инвеститорите да не можат да ги вратат средствата кои ги вложиле. Системот не може да прими толку енергија, а и да може, таа енергија ќе нема каде да се потроши во земјава, а нема ни да може да се извезе затоа што се инвестира и во регионот. Затоа мора да се гради плански и да се вложува во начини за складирање на енергијата.“ - Тодор Анѓушев, претседател на Групацијата на обновливи извори на енергија и директор на Energy Maintenance Solutions.

Линк до интервјуата:

https://ekonomijaibiznis.mk/News.aspx?IdNews=26431

https://ekonomijaibiznis.mk/News.aspx?IdNews=26432

https://ekonomijaibiznis.mk/News.aspx?IdNews=26433

https://ekonomijaibiznis.mk/News.aspx?IdNews=26434

Служба за информирање при Комората