ПРЕДЛОГ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ДАНОКОТ НА ДОДАДЕНА ВРЕДНОСТВо образложението на предложените измени и дополнувања на Законот за данокот на додадена вредност се посочува дека со истите се предвидува ДДВ за производи за човечка исхрана да биде 0% до 31 декември 2022 година, како и ДДВ за енергентите да биде 5% наместо моменталните 10% исто така до крајот на годината со оглед дека инфлацијата во април оваа година е 10,5% и ваквата стапка ја надминува годишната стапка на раст на просечната плата, што упатува дека стандардот на граѓаните не расте, туку и опаѓа.


Контакт лице: Служба за информирање при Комората
Телефон: ++ 389 2 3244000
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: ic@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015

Стопанска комора на Северна Македонија, ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13, 1000 Скопје