Webinar 21.04.2021 „E-Residency“ - Како „е-престојот“ може да им помогне на претприемачите од Западен Балкан да започнат глобален, 100% онлајн бизнис?

Онлајн, ЕстонијаСите со нетрпение очекуваме да се нормализира ситуацијата и да се вратиме на добро познатиот “business as usual” во 2021 година. Но сепак, светот се промени и претприемачите ширум светот се прилагодија на новото нормално - работење на далечина.

За естонските„ е-жители“, бизнисот остана релативно непроменет за време на овие тешки времиња. Естонија е првата земја што нуди „е-престој“, дигитална идентификација издаден од владата, која им овозможува на претприемачите да основаат компанија со седиште во ЕУ и безхартиено да управуваат со истата, целосно на интернет, од каде било во светот.

Претприемачите од Западен Балкан можат целосно да го искористат највисоко рангираното деловно опкружување на Естонија и доверливите „е-услуги“, без да трошат време на бирократија.

Во насока на подетално запознавање со можностите што ги нуди „е-престојот“, Стопанската комора на Северна Македонија во соработка со Амбасадата на Естонија во Будимпешта, 1Office Group“ и тимот на „E-Residency“,  Ве покануваат да земете учество на претстојниот вебинар на тема:

 „E-Residency“ - Како „е-престојот може да им помогне на претприемачите од Западен Балкан да започнат глобален, 100% онлајн бизнис?, што ќе се одржи на 21.04.2021 (среда), во периодот од 13:30 до 15:00 часот.

На вебинарот ќе имате можност да:

  • Дознаете како да ја прескокнете бирократијата, да основата и да водите компанија со седиште во ЕУ, целосно на интернет од каде било во светот;
  • Како да ја проширите Вашата деловна активност на глобално ниво со стекнување на естонски „е-престој“?
  • Да слушнете експерти од областа и да поставувате прашања (процесот за стекнување „е-престој“, основање на компанија, плаќање даноци, и др.

Сите заинтересирани учесници своето учество можат да го пријават на следниот линк: https://zoom.us/webinar/register/WN_9Ax0jp2PTgup4gP5FAlvqQ.

Агенда:

  • Поздравно обраќање на Амбасадорката на Естонија во Унгарија, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Н.Е. Г-ѓа Кристи Карелсон
  • Вовед во „е-престој“ и деловно опкружување со највисок ранг во светот, г-дин Јан Хеинсо („E-Residency“)
  • Искуство за водење бизнис со користење на „е-престој“- српска „е-жителка“ Невена Софраниќ
  • Даночни и правни аспекти на водење меѓународен безхартиен бизнис од далечина, г-дин Tõnis Jõgeva (1Office Group“)
  • Прашања и одговори

 

 

Пријавете се тука

Контакт лица:

м-р Сања Николова
++ 389 2 3244091, M. 071 230 452


Стопанска комора на Северна Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Работилница, 27.04.2021
ПЛАЌАЊЕ НА РАБОТАТА И МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ПЛАТАТА
Online Бизнис средби, 28.04.2021
Виртуелен форум и билатерални деловни средби во рамки на „Moldova trade forum 2021”
Online Бизнис средби, 04.05.2021
Билатерални „онлајн“ деловни средби во рамките на Самитот за безбедност „Security Summit 2021“ - 4-6 мај 2021 година
Семинар, 06.05.2021
РAБОТА СО ЕЛЕКТРОНСКИ ДОКУМЕНТИ – законска основа, практични примери и придобивки
Конференција, 11.05.2021
ONLINE МЕЃУНАРОДНА АРБИТРАЖНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БИЗНИСОТ И АРБИТРАЖАТА ВО ЕРАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЈА: ПРЕДИЗВИЦИ И ПЕРСПЕКТИВИ“
Семинар, 18.05.2021
НАПРЕДНИ ЕКСЕЛ ФУНКЦИИ ЗА АНАЛИЗА НА ПОДАТОЦИТЕ
Презентација, 18.05.2021
Бесплатна виртуелна презентација: „Иновативни решенија во областа на енергетиката и на обновливите извори на енергија на групацијата „KNESS“
Online Бизнис средби, 18.05.2021
Виртуелен Самит и деловни средби „GLOBAL INNOVATION SUMMIT 2021 ( ГЛОБАЛЕН САМИТ ЗА ИНОВАЦИИ 2021)“
Семинар, 18.05.2021
МОДЕЛИРАЊЕ, АНАЛИЗИРАЊЕ И ВИЗУЕЛИЗИРАЊЕ НА ПОДАТОЦИ СО POWER BI 
Семинар, 20.05.2021
КАКО ДА СЕ ИСКОРИСТАТ АЛАТКИТЕ ОД GOOGLE ПЛАТФОРМАТА ЗА ПОУСПЕШНО ОНЛАЈН ПРИСУСТВО И ПОДОБРО ОГЛАСУВАЊЕ(GOOGLE BUSINESS MANAGER, GOOGLE TAG MANAGER, GOOGLE ADS)
Online Бизнис средби, 25.05.2021
Саем за директни бизнис средби- “Slovak matchmaking fair 2021”
Семинар, 28.05.2021
ОРГАНИЗАЦИЈА И РЕАЛИЗАЦИЈА, НА РАБОТЕЊЕТО ВО ПИСАРНИЦАТА, УПРАВУВАЊЕ СО СПИСИТЕ И АКТИТЕ ВО СОГЛАСНОСТ СО ПОТРЕБИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА, ПРИСТАП, СЕЛЕКЦИЈА, СКЛАДИРАЊЕ, ЧУВАЊЕ И ПОНИШТУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ
Online Бизнис средби, 01.06.2021
Он-лине МЕЃУНАРОДНИ ДЕЛОВНИ СРЕДБИ „Textile Connect 2021 - Virtual Matchmaking“
Конференција, 24.06.2021
„Виртуелна“ конференција и билатерални деловни средби European Logistics Innovation Day 2021
Саем, 28.02.2022
Саемска манифестација: „Internatonal Food and Drink Event (IFE)“