Семинар 24.08.2020 ОСНОВИ НА AutoCAD

„онлајн“ семинар 10:00-13:00 часотAutoCAD спаѓа во групата на програмски пакети наменети за цртање и проектирање во светот на архитектурата и инженерството. Компјутерски поддржаното проектирање (CAD) претставува моќна алатка во рацете на современиот проектант. Брзината и прецизноста со која се креираат и модифицираат цртежите со помош на AutoCAD претставуваат огромна предност во однос на класичниот начин на работа.

Може да се каже дека границите на примена на AutoCAD ги поставува самиот корисник. Многу малку се знае дека оваа алатка има многу поширока примена, може да се каже и универзална, која може да помогне во било која индустрија. Брзината, прецизноста и смалувањето на трошоците во процесот на работа се главни причини кои CAD софтверот го чинат неизбежен кај голем број на компании кои се занимаваат со проектирање, производство и планирање.

Практичниот „онлајн“ семинар посветен на програмскиот пакет наменет за цртање и проектирање овозможува стекнување на неопходно знаење за работа во AutoCAD со цел ефикасно и лесно решавање на различни задачи и проблеми од областа на техничкото цртање и проектирање, како и анализирање и решавање на проблеми поврзани со дизајн на производи.

Семинарот е наменет за секој што сака да научи да владее со AutoCAD, секој што сака да биде инженер или дизајнер и секој што сака да го надополни своето CV со нови практични вештини. Основен услов е учесникот да има познавања од работа со компјутер.

Теми кои ќе бидат опфатени на семинарот:
• Вовед (основни елементи) во AutoCAD
• Принцип на работа на програмот CAD
• Основни алатки во CAD
• Подесување на основни елементи на програмот CAD
• Дефинирање на граници на работен простор
• Работа со нивоа во тековен цртеж
• Типови на линии
• Палета со алатки DRAW
• Палета со алатки MODIFY
• Шрафирање на едноставни технички модели со CAD
• Котирање на технички цртеж
• Текстуални објекти во цртеж
• Печатење на документ во CAD

По завршување на семинарот, учесникот ќе биде во можност да:

• Користи основни елементи на програмот CAD
• Применува наредби во мени FORMAT
• Користи палета со алатки DRAW
• Применува функција во палета со алатки MODIFY
• Применува начини на шрафирање
• Дефинира мени DIMENSION и црта коти
• Креира едноставни цртежи
• Пишува текст во цртеж
• Печати документ во CAD

Придобивките за компаниите и организациите од примената на AutoCAD:
- Генерирање квалитетни работни вештини;
- Олеснето креирање и модифицирање на технички цртежи и техничка документација;
- Ефикасно користење на работното време;

НАПОМЕНА: ЗАРАДИ ПРАКТИЧНИОТ КАРАКТЕР НА ОБУКАТА, УЧЕСНИЦИТЕ ПОТРЕБНО Е ДА ПОСЕДУВААТ ИНСТАЛИРАНА ВЕРЗИЈА ОД ПРОГРАМАТА AutoCAD® 2015.

Предавачи: 

- Фредерика Тасевска, дипломиран машински инженер и наставник по стручни предмети – машинска струка веќе 28 години. Активно е вклучена во проекти финансирани од ЕУ и УСАИД. Координатор на повеќе Erasmus+ проекти. Обучувач на програми за образование на возрасните за занимања: „Аргон заварувач“ и „Инсталaтeр и монтер на водоводна инсталација“ реализирани преку ИПА проекти во рамки на Мерка 3.3б ОП 2016 Обука за побарувани занимања на пазарот на трудот од Агенцијата за вработување. Учесник е на бројни конференции и коавтор на учебници за средно образование.    

- Тони Трајковски, дипломиран машински инженер и наставник по стручни предмети – машинска струка, со повеќе од 25 годишно работно искуство во производство како конструктор на алати, индустриски дизајн на производи, технолог, ЦНЦ програмер и раководител на производство. 

За сите учесници на „онлајн“ семинарот ќе биде обезбедено:
- работен материјал; 
- сертификат за присуство на семинарот.

Последен рок за пријавување: 24.8.2020 година.

Пријавен лист

Контакт лица:

м-р Анита Митревска
++ 389 2 3244057

Михајло Донев
++ 389 2 3244067

Стопанска комора на Северна Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Работилница, 20.04.2021
ИНТЕРНИ МЕРКИ ЗА НАДМИНУВАЊЕ НА ПОТЕШКОТИИТЕ ВО РАБОТЕЊЕТО ПОРАДИ ОГРАНИЧУВАЊЕТО НА РАБОТНИОТ ПРОЦЕС
Семинар, 21.04.2021
НАПРЕДНИ ЕКСЕЛ ФУНКЦИИ ЗА АНАЛИЗА НА ПОДАТОЦИТЕ - Правила, логички функции, IF, AND & OR функции, LOOKUP и консолидација -
Семинар, 21.04.2021
MARKETING MIND GAMES – ПСИХОЛОГИЈАТА ВО МАРКЕТИНГОТ – СОВЕТИ И ТЕХНИКИ
Webinar, 21.04.2021
„E-Residency“ - Како „е-престојот“ може да им помогне на претприемачите од Западен Балкан да започнат глобален, 100% онлајн бизнис?
Семинар, 21.04.2021
ИСКУСТВА ОД ПРИМЕНАТА НА НОВАТА РЕГУЛАТИВА ЗА УРБАНИСТИЧКО ПЛАНИРАЊЕ - Дилеми, предизвици и отворени прашања -
Семинар, 22.04.2021
Дводневна „онлјан“ обука: ИНТЕРНИ ПРОВЕРУВАЧИ (АУДИТОРИ) НА ИНТЕГРИРАНИ МЕНАЏМЕНТ СИСТЕМИ ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001
Семинар, 22.04.2021
СОВРЕМЕНИ СТРАТЕГИИ ЗА ЗАДРЖУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА
Работилница, 27.04.2021
ПЛАЌАЊЕ НА РАБОТАТА И МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ПЛАТАТА
Online Бизнис средби, 28.04.2021
Виртуелен форум и билатерални деловни средби во рамки на „Moldova trade forum 2021”
Online Бизнис средби, 04.05.2021
Билатерални „онлајн“ деловни средби во рамките на Самитот за безбедност „Security Summit 2021“ - 4-6 мај 2021 година
Online Бизнис средби, 18.05.2021
Виртуелен Самит и деловни средби „GLOBAL INNOVATION SUMMIT 2021 ( ГЛОБАЛЕН САМИТ ЗА ИНОВАЦИИ 2021)“
Online Бизнис средби, 25.05.2021
Саем за директни бизнис средби- “Slovak matchmaking fair 2021”
Online Бизнис средби, 01.06.2021
Он-лине МЕЃУНАРОДНИ ДЕЛОВНИ СРЕДБИ „Textile Connect 2021 - Virtual Matchmaking“
Саем, 28.02.2022
Саемска манифестација: „Internatonal Food and Drink Event (IFE)“