Семинар 27.09.2023 БЕСПЛАТНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМА:ПРИДОБИВКИТЕ НА МЕДИЈАЦИЈАТА КАКО ЕДЕН ОД НАЈЕФИКАСНИТЕ НАЧИНИ НА АЛТЕРНАТИВНОТО РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ

сала 4, 5-ти катСтопанската комора на Северна Македонија заедно со Меѓународната финансиска корпорација ИФЦ – групација на Светска банка и Националниот совет за медијација-Владино тело, продолжуваат со организација на третиот циклус на бесплатни предавања за компаниите и сите други заинтерсирани страни, со цел поголема популаризација и афирмација на предностите од користењето на медијацијата во нашата држава. 


Со цел останување во добри деловни односи со партнерите, поголема предвидливост на настаните во следниот период, рационализација на трошоците, избегнување на долги судски постапки а со тоа помагање на судството преку негово растеретување, особено се препорачува користењето на медијацијата како најбрза и најекономична постапка која има сила на извршна исправа доколку спогодбата постигната од самиот процес се солемнизира на нотар. 


Асоцијацијата за поддршка на медијацијата при Стопанската комора на Северна Македонија за промовирање на медијацијата, институционално е поддржана од Меѓународната финансиска корпорација ИФЦ – групација на Светска банка. 

Во овој циклус, бесплатните предавања ќе продолжат да се реализираат на 27-ми септември 2023 година во Скопје, на 31-ви октомври 2023 година во Прилеп и на 10-ти ноември 2023 година во Кавадарци.


    Во тој контекст, во Скопје, бесплатното предавање на Стопанската комора на Северна Македонија, на Меѓународната финансиска корпорација (ИФЦ) и на Националниот совет за медијација на темата: “Придобивките на медијацијата како еден од најефикасните начини на алтернативното решавање на споровите” ќе се одржи во Стопанската комора на Северна Македонија на 27.09.2023 година (среда) во голема сала на 5 кат од 10:00 до 13:30 часот.

ЦЕЛНА ГРУПА: менаџери на компании, раководители на правен сектор, раководители на финансиски сектор, раководители на сектор за човечки ресурси, адвокати, судии, јавни обвинители и останати занитересирани кои сакаат да се запознаат со дадената проблематика која е тема на предавањето.

Учеството на предавањето е бесплатно, а задолжително е пријавување за настанот најдоцна до 25.09.2023 година, со цел професинална организација на настанот.

Контакт лице за пријавување: д-р Јелисавета Георгиева Јовевеска, тел. 070/234-273,
e-mail:jelisaveta@mchamber.mk

Агенда на настанот

Контакт лица:

д-р Јелисавета Георгиева-Јовевска
++ 389 2 3244031


Стопанска комора на Северна Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Тренинг обука, 03.10.2023
SEED+ КАМПАЊА ЗА БРЗО УЧЕЊЕ И ОБУКА ЗА ВЕТЕРИНАРНИ СЕРТИФИКАТИ
Семинар, 04.10.2023
ИТ КАТАСТРОФИ И ОДРЖУВАЊЕ НА КОНТИНУИТЕТ ВО РАБОТЕЊЕТО - Управување со кризни ситуации – дефинирање, изработка на план за континуитет во бизнисот, тестирање и опоравување -
Семинар, 09.10.2023
СОЗДАВАЊЕ МОДЕЛ ЗА СЕГМЕНТАЦИЈА НА КЛИЕНТИТЕ СО КОРИСТЕЊЕ НА PYTHON И МАШИНСКО УЧЕЊЕ
Брокерски настан, 10.10.2023
Билатерални деловни средби „Green Days“ во рамките на Саемот за животна средина и енергија „Pollutec“ во Лион, Франција, 10-13 октомври 2023 година, https://green-days-pollutec-2023.b2match.io/
Форум, 12.10.2023
Македонско-австриски бизнис-средби во Стопанската комора на Северна Македонија
Семинар, 17.10.2023
ДОНЕСУВАЊЕ СТРАТЕГИСКИ ОДЛУКИ ВО МАРКЕТИНГОТ:  ОБУКА ЗА АНАЛИТИКА ЗА УСПЕХ 
Online Бизнис средби, 24.10.2023
“Energy Business Meetings at OMC 2023”-Деловни средби за енергетика https://omc2023.b2match.io/ (xибриден настан), Равена, Италија