Конференција 22.03.2023 - 24.03.2023 СЕТ – САМИТ ЗА ЕНЕРГЕТИКА ТРЕБИЊЕ, 22-24.3.2023

Требиње, Босна и ХерцеговинаСтопанската комора на Северна Македонија во соработка со овогодинешниот официјален ко-организарот и промотер, КОЛЕНКО, Ве покануваат да земете учество на претстојниот, четврти по ред Самит на енергетска иднина „СЕТ Требиње 2023“ под слоганот „Енергетска стабилност на Западен Балкан“,  кој ќе се одржи во периодот од 22 до 24 март 2023 година во Центарот за култура во Требиње (ул. Trg palih boraca 1).

Компанија КОЛЕНКО, долгогодишна членка на Комората, е германска консултантска компанија со специфичен делокруг на активности и експертска покриеност на национални и интернационални проекти од областа на енергетиката и инфраструктурата. По долгодишно активно учество на самитот, оваа година, Коленко е во улога на официјален ко-организатор на настанот поддржувајќи ја мисијата да се постигне подобра поврзаност меѓу економијата, политиката и науката, со фокус на енергетската иднина и енергетската безбедност на земјите од Западен Балкан.

Зголемениот удел на производството на електрична енергија од обновливи извори и во исто време нивното влијание врз електроенергетскиот систем, поставуваат зголемени барања за забрзан развој на самиот систем. Во исто време, поради зголеменото децентрализирано производство на електрична енергија во непосредна близина на потрошувачите или кај самите потрошувачи, на добавувачите им станува тешко да ја задоволат постојано променливата понуда и побарувачка.

Токму во таа насока, концептите и техничките решенија како што се складирање на енергија, микромрежи, прилагодување на побарувачката и мерки за енергетска ефикасност сè повеќе стануваат неопходни.

Учесниците на Самитот во текот на трите дена ќе имаат можност да слушнат одговори на клучните прашања за енергетската иднина од речиси 40 водечки лидери во електроиндустријата од земјите од регионот, кои ќе учествуваат на осум засебни панели.

 Во работниот дел на Самитот се вклучени буквално сите релевантни претставници на енергетскиот сектор во регионот, водечки луѓе на домашни компании и институции од индустријата, бизнис лидери и креатори на енергетските политики како и врвни домашни и меѓународни експерти од областа на енергетиката. 

На панелите ќе се разговара за теми важни за развојот на енергетскиот сектор и усогласеноста на законодавството во земјите од регионот во оваа област со директивите на ЕУ, енергетската политика и процесот на интеграција.

За времетраење на самиот домашните претставници ќе имаат можност да остварат и директни средби со компании и претставници од институции од регионот.

Подетални информации околу условите за учество, агендата, висината на котизацијата, како и регистрацијата за учество на Самитот, можете да најдете на следниот линк: https://setrebinje.com/prijava-za-samit/

Регистрацијата се врши on-line со внесување на лични податоци на учесникот, по што секој учесник засебно, по електронски пат ќе добие дигитален билет за учество. Билетот е задолжителен за влез на самиот настан. Пријавувањето за учество е отворено до 15 март во 2023 година.

 

Контакт лица за настанот:

Кристина Кузеска

Стопанска комора на Северна Македонија

телефон 02 3244 019,

е-адреса: kristina@mchamber.mk

 

   Ирена Павлова

   КОЛЕНКО

   телефон 02 5511 856,

   е-адреса:info@colenco.net

 

 

 

Пријави се електронски Пријавете се тука

Контакт лица:

Кристина Кузеска
++ 389 2 3244019


Стопанска комора на Северна Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Семинар, 28.03.2023
Еднодневен „он-лајн“ семинар на тема:МЕТОДОЛОГИЈА НА УПРАВУВАЊЕ СО БЕЗБЕДНОСНИ И ИНФОРМАЦИОНИ РИЗИЦИ
Семинар, 29.03.2023
Напредна Ексел алатка: Power Query
Семинар, 29.03.2023
СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ  ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ
Семинар, 30.03.2023
ХИБРИДНИ ДОГОВОРИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ И АНАЛИЗА НА СПЕЦИФИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: РАБОТЕЊЕ ОД ДАЛЕЧИНА, ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА, ПРИПРАВНИЧКИ И ВОЛОНТЕРСКИ СТАЖ, ПРОБНА РАБОТА, СЕЗОНСКА РАБОТА, РАБОТА ВО СТРАНСТВО
Конференција, 30.03.2023
Регионална конференција на тема:  „КАКО ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ ПОГОЛЕМА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ЕКОНОМИИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН - ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ“
Семинар, 31.03.2023
ПРАВА, ОБВРСКИ И ПРЕВЕНЦИЈА ОД ИЗРЕКУВАЊЕ НА ИНСПЕКЦИСКИ МЕРКИ КАЈ СУБЈЕКТИ ПОВРЗАНИ СО ВОДЕЊЕ ЕВИДЕНЦИЈА И ПРИЕМ НА ОРГАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИ УВЕЗЕНИ ОД ДРУГИ ЗЕМЈИ
Семинар, 31.03.2023
ИЗМЕНИ И НОВИТЕТИ ВО ПРЕДЛОГ ПРАВИЛНИКОТ ЗА ОЗНАЧУВАЊЕ НА ПОТРОШУВАЧКАТА СО ЕНЕРГИЈА И ДРУГИТЕ РЕСУРСИ ЗА ПРОИЗВОДИТЕ ШТО КОРИСТАТ ЕНЕРГИЈА
Online Бизнис средби, 04.04.2023
“Technology & Business Cooperation Days 2023” - 04– 06 април 2023 година во Хановер, Германија, xибриден настан
Саем, 06.04.2023
ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН САЕМ ЗА ТУРИЗАМ - “EXPO TOURISM 2023”
Семинар, 06.04.2023
ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ВО  РАБОТНИТЕ ОДНОСИ (Законот за заштита на личните податоци,  „Сл. весник на РСМ, бр. 42 од 16.02.2020 година”)
Семинар, 11.04.2023
КОНТРОЛИНГ ВО МАГАЦИНСКОТО РАБОТЕЊЕ СО ОПТИМИЗАЦИЈА И УПРАВУВАЊЕ НА ЗАЛИХИТЕ
Семинар, 25.04.2023
Бесплатно предавање на тема:   ПРЕДИЗВИЦИ И ИЗНАОЃАЊЕ НОВИ АЛАТКИ И МОЖНОСТИ ЗА ПОДДРШКА НА ФИРМИТЕ-РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ И КОРИСТЕЊЕ НА МЕДИЈАЦИЈАТА ВО РЕШАВАЊЕ НА СТОПАНСКИТЕ СПОРОВИ
Семинар, 26.04.2023
Бесплатно предавање на тема:  ПРЕДИЗВИЦИ И ИЗНАОЃАЊЕ НОВИ АЛАТКИ И МОЖНОСТИ ЗА ПОДДРШКА НА ФИРМИТЕ-РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ И КОРИСТЕЊЕ НА МЕДИЈАЦИЈАТА ВО РЕШАВАЊЕ НА СТОПАНСКИТЕ СПОРОВИ
Семинар, 27.04.2023
ДЕФИНИЦИЈА, СОДРЖИНА И ВИДОВИ НА ТУЖБА, ДОКАЗИ ВО ПАРНИЧНАТА ПОСТАПКА, УПОТРЕБА НА ВЕШТАЧЕЊЕ КАКО ДОКАЗ ВО ПАРНИЧНАТА ПОСТАПКА, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА РАБОТНИТЕ СПОРОВИ И НИВНИТЕ ПОЈАВНИ ОБЛИЦИ, ПРОЦЕСНИ ПРАВИЛА СУШТИНСКИ ЗА РАБОТНИТЕ СПОРОВИ
Online Бизнис средби, 08.05.2023
„7th International B2B Software Days” - „виртуелни“ билатерални деловни средби, 8-10 мај 2023 година, Виена, Австрија